Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει άβολα κάποια στιγμή, προσπαθώντας να θυμηθούμε το όνομα κάποιου ανθρώπου που έχουμε γνωρίσει ξανά στο παρελθόν… ακόμη κι αν έχουν περάσει μερικά δευτερόλεπτα μόλις!
Για ποιο λόγο όμως είναι συχνά εύκολο να θυμόμαστε το πρόσωπο ενός ανθρώπου, αλλά τόσο δύσκολο να θυμηθούμε το όνομά του;
Ένα νέο βίντεο εξηγεί το φαινόμενο αυτό, λέγοντας ότι οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τα αυθαίρετα δεδομένα –και γιατί μια έλλειψη ενδιαφέροντος σε κάποιο πρόσωπο, μπορεί να αποτρέψει την αποθήκευση πληροφοριών (όπως το όνομα) που σχετίζονται με αυτό.
Το βίντεο με τίτλο «Why do you forget their name?» (Γιατί ξεχνάτε το όνομά τους;) δημιούργησαν οι Mitchell Moffit και Greg Brown και ανέβηκε στο κανάλι του Youtube Asap Science.
Οι δημιουργοί του βίντεο εξηγούν, πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι έτσι «καλωδιωμένος» ώστε να αναγνωρίζει τις λεπτομέρειες ενός προσώπου, ενώ όπως είχαν διαπιστώσει προηγούμενες έρευνες, ενεργοποιούνται συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα στη θέαση ενός προσώπου.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τορόντο βρήκαν, για παράδειγμα, ότι όταν κανείς ψάχνει πρόσωπα μέσα σε ένα πλήθος, ο μετωπιαίος φλοιός στέλνει σήματα στον οπίσθιο οπτικό φλοιό, ενισχύοντας αυτό που βλέπει το άτομο. Επειδή όμως τα ονόματα είναι τυχαία και δεν κατέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να τα συγκρατήσει, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Κι αν ο εγκέφαλος δε μπορεί να κάνει συνδέσεις ανάμεσα στα πολλά κομμάτια πληροφοριών που λαμβάνει, ιδιαίτερα για πράγματα που είναι ήδη γνωστά στο άτομο, είναι πιο πιθανό να τις ξεχάσει.