Σε παρατηρήσεις που οδηγούν σε ουσιαστικές τροποποιήσεις του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την νομιμότητα χαρακτηρισμού του «Περιφερειακού Πάρκου Κόλπου Κυπαρισσίας» και των γύρω περιοχών και καθορίζει τους όρους και περιορισμούς δόμησης προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το Ε Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε γνωμοδότησή του αποφάνθηκε πως πρέπει να προστατευτεί η έκταση του Περιφερειακού Πάρκου και των γύρω περιοχών όπως Θίνες, Στροφυλιά, Κακόβατος, παραλιακό δάσος της Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, ο κόλπος της Κυπαρισσίας, το Κατάκολο όπου φιλοξενείται η θαλάσσια χελώνα caretta caretta.
Ωστόσο, οι δικαστές ζήτησαν από το αρμόδιο υπουργείο νέα νομοτεχνικού επιπέδου επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος καθώς όπως επισημαίνουν το επίμαχο πάρκο έχει τις νομοθετικές εκείνες προϋποθέσεις, να ονομασθεί Εθνικό Πάρκο αντί Περιφερειακό.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι πρέπει να οριοθετηθούν οι οικισμοί που εμπίπτουν στις περιοχές Natura, ενώ ζήτημα νομιμότητας τίθεται από τους δικαστές ως προς το όριο αρτιότητας και ελάχιστης κατάτμησης των οικοπέδων στις επίμαχες περιοχές.
Επιπλέον, ενστάσεις εκφράζουν οι δικαστές ως προς την επιτρεπόμενη χρήση των επίμαχων περιοχών, όπως είναι η ιππασία, καθώς θα υπάρξει κίνδυνος για τις φωλιές της χελώνας caretta caretta και στα αμμοθινικά συστήματα της περιοχής.
Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ορισμένες περιοχές, όπως είναι η Κυπαρισία και η δημοτική ενότητα Αυλώνος παρατηρείται αύξηση των εκτάσεων που είναι καλλιεργούμενες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίμαχες χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000 . Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τον πυρήνα του βιοτόπου ωοτοκίας της caretta caretta και εκτιμάται ότι συγκεντρώνει, κατά μέσο όρο, πάνω από το 82% της συνολικής αναπαραγωγική δραστηριότητα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αξιολογείται ως η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της caretta caretta στη Μεσόγειο.