Η Άγκυρα θα στηρίξει την Ελλάδα στην υποψηφιότητά της για να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28ης ημέρας του ίδιου μήνα, φαίνεται πως εκτονώνεται επί του παρόντος η ένταση που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες με τον Ταγίπ Ερντογάν και τα στελέχη του να απειλούν την Αθήνα ακόμη και με πόλεμο.
Αυτή τη στιγμή είτε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, είτε για λόγους ανάγκης, ένεκα των συνθηκών, υπάρχει μια επιφανειακή ομαλοποίηση των σχέσεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Άγκυρα δηλώνει ανοικτά πως θα στηρίξει την Ελλάδα στην υποψηφιότητά της για να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και από την πλευρά της η χώρα μας θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.
Συνάντηση σε εντελώς διαφορετικό κλίμα
Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στις Βρυξέλλεςμέσα σε κλίμα που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε καμία σχέση με αυτό που επικρατούσε τις προηγούμενες φορές. Αυτή τη φορά υπήρχε μια εμφανής κοινή γραμμή πλεύσης. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε λόγο για μια πολύ παραγωγική συνάντηση και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του τόσο για την αλληλεγγύη μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όσο και για την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει την έκδοση στην Ελλάδα του πατέρα ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας.
Όλα δείχνουν πως το καλό κλίμα που δομείται αυτό τον καιρό θα συνεχιστεί και τους προσεχείς μήνες κάτι που εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε και ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνοντας πως «συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας και ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μια τέτοια συνεργασία στις διεθνείς πλατφόρμες». Θυμίζουμε ότι το προσεχές διάστημα επίκειται και επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία, κατά πάσα πιθανότητα σε κάποια σεισμόπληκτη περιοχή.
Μάλιστα και εκείνος από την πλευρά του έχει κάνει λόγο για «πασιφανή αλλαγή συμπεριφοράς από την Τουρκία, που δημιουργεί περιθώριο αισιοδοξίας για συνολικότερη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ωστόσο πάντα υπάρχει επιφύλαξη.