Περίπου το ένα τρίτο των 200.000 κατοίκων της Παλμύρας ενδέχεται να έφυγε από την περιοχή τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Επικαλούμενη "αξιόπιστες πηγές", όπως τις αποκάλεσε, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ραβίνα Σαμντασάνι είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι οι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος εμπόδιζαν τους πολίτες να φύγουν από την πόλη μέχρι να φύγουν οι ίδιοι και να την καταλάβουν οι τζιχαντιστές.
Οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους "φέρονται να έκαναν έρευνες από σπίτι σε σπίτι στην πόλη, αναζητώντας ανθρώπους που σχετίζονταν με την κυβέρνηση" του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόσθεσε. Από τις αρχές της εβδομάδας έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 14 εκτελέσεις πολιτών από τους τζιχαντές.
Με την κατάκτηση της Παλμύρας, τέσσερις ημέρες μετά την κατάληψη του Ραμάντι στο Ιράκ, το ΙΚ επέκτεινε τη ζώνη επιρροής του και στις δύο χώρες. Η απώλεια της Παλμύρας, μιας πόλης ηλικίας άνω των 2.000 ετών, ανοίγει επίσης τον δρόμο προς τη μεγάλη συριακή έρημο, στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ το ΙΚ θα ελέγχει πλέον το μισό συριακό έδαφος και θα είναι σε θέση να απειλήσει τη Χομς, την τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Το ΙΚ ελέγχει "περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, δηλαδή το 50% του εδάφους της", σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι τζιχαντές έχουν καταλάβει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των επαρχιών Ντέιρ Εζόρ και Ράκα καθώς και μεγάλες εκτάσεις στη Χασάκε, το Χαλέπι, τη Χομς και τη Χάμα ενώ ελέγχουν επίσης σχεδόν όλα τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Συρία.
Παρά την αεροπορική εκστρατεία εναντίον της, που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά πέτυχε και δύο πολύ σημαντικά πλήγματα μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.
"Οι μαχητές του ΙΚ βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Παλμύρας, συμπεριλαμβανομένου και του αρχαιολογικού χώρου", επιβεβαίωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Μέσω του Twitter, το ΙΚ ανακοίνωσε επίσης ότι έχει υπό τον έλεγχό του την Παλμύρα, μια πόλη που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Το συριακό καθεστώς, που τους τελευταίους μήνες έχει υποστεί αλλεπάλληλες ήττες, παραδέχτηκε ότι ο στρατός "αποχώρησε μετά την είσοδο (στην πόλη) μεγάλου αριθμού τρομοκρατών". Ο στρατός εγκατέλειψε μεταξύ άλλων το κτίριο της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, το στρατιωτικό αεροδρόμιο και τη φυλακή της πόλης.
Η μάχη της Παλμύρας ξεκίνησε στις 13 Μαΐου και σύμφωνα με το Παρατηρητήριο στοίχισε τη ζωή σε 500 ανθρώπους.
Η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα επανέλαβε ότι "οποιαδήποτε καταστροφή στην Παλμύρα θα ήταν μια τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα" και έκανε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επέμβει. Παρόμοια έκκληση απηύθυνε και ο διευθυντής της υπηρεσίας Συριακών Αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντελκαρίμ, ζητώντας από όλον τον κόσμο να κινητοποιηθεί για να σωθεί η Παλμύρα "από τη βαρβαρότητα". "Πρόκειται για μια παγκόσμια μάχη", τόνισε.
"Η Παλμύρα είναι ένας τομέας μεγάλης στρατηγικής σημασίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τώρα για να εξαπολύσουν επιθέσεις προς τη Χομς και τη Δαμασκό", υποστήριξε ο Μάθιου Χένμαν, ο επικεφαλής του ινστιτούτου μελετών Jane's Terrorism & Insurgency Centre. Με την παρατήρηση αυτή συμφώνησε ο Φαμπρίς Μπαλάνς, γεωγράφος και ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Συρία. "Η κατάληψη της Παλμύρας ανοίγει τον δρόμο προς τη Δαμασκό και τη Χομς. Αυτός ο άξονας απειλείται", είπε. Επιπροσθέτως ανοίγει ένας νέος δρόμος προς το Ιράκ, την επαρχία Αλ Άνμπαρ και την πρωτεύουσά της, το Ραμάντι. Το ΙΚ δημιουργεί έναν γεωγραφικά ενιαίο χώρο μέσω της συριακής ερήμου, επισήμανε.
Στο ερώτημα γιατί ο στρατός δεν κατάφερε να κρατήσει την Παλμύρα, ο Μπαλάνς έκανε λόγο για τα "πολλά και ποικίλα μέτωπα" του πολέμου από το 2011, τα οποία "εμπόδισαν την κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων" στην περιοχή αυτή.
Στ Δαμασκό σήμερα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από οβίδα που έπεσε κοντά στην πρεσβεία της Ρωσίας ενώ στο Χαλέπι σκοτώθηκαν 40 αντάρτες σε μια επιδρομή των δυνάμεων του καθεστώτος.