Ποιος αποφασίζει πότε θα γίνει συμφωνία; Η ΕΚΤ… σήμερα!

Σήμερα αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την ανανέωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες αλλά και το ενδεχόμενο κούρεμα της αξίας των ενεχύρων που δίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ. Από τις αποφάσεις αυτές θα κριθεί καθοριστικά και το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της αφού αν επιβεβαιωθεί το κούρεμα των ενέχυρων ουσιαστικά επισπεύδεται η συμφωνία αφού το περιθώριο από τα τέλη Ιουνίου, οπότε λήγει το πρόγραμμα στήριξης, έρχεται οριακά στις αρχές Ιουνίου, οπότε και "πιάνει ταβάνι" ο ELA προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα πάντως με τις επικρατέστερες πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις για κούρεμα των ενέχυρων των ελληνικών τραπεζών κατά 10%, μια πρόταση του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, γύρω από την οποία έχουν συνασπιστεί και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες. Η ΕΚΤ αναμένεται να υποκύψει στις πιέσεις.

Αν το κούρεμα πάει στο 40% (30% που είναι σήμερα +10% αύξηση του) τότε το ταβάνι του ELA θα πέσει στα 82,2 δισ. ευρώ, δηλαδή οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα μόλις 2,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ρευστότητας επαρκεί μόλις για 2 εβδομάδες και με την προϋπόθεση ότι οι εκροές καταθέσεων είναι 1 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα.

Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί στις τράπεζες 80 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ELA, ενώ με βάση τα ενέχυρα ύψους 137 δισ. ευρώ που διαθέτουν σήμερα, μπορούν να αντλήσουν έως και 95 δισ. ευρώ, ήτοι 15 δισ. ευρώ ακόμη. Αυτό με την προϋπόθεση ότι το κούρεμα θα παραμείνει στο σημερινό ύψος του 30%.