Άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Έρχεται σύντομα: το σόου της Άνγκελα και της Κριστίν” και υπότιτλο “Μπορούν η Γερμανίδα καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ, να βρουν μια λύση για την Ελλάδα που θα ικανοποιεί αυτούς στους οποίους λογοδοτούν;”, φιλοξενεί η διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης Politico.
Παραλληλίζοντας την ελληνική περίπτωση με ένα δράμα που αποτελείται από μέρη, η Politico προβλέπει ότι στο τρίτο μέρος της ταινίας “Ελληνική Διάσωση” θα πρωταγωνιστήσουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσπαθώντας να βρουν μια λύση που θα ικανοποιεί τους ψηφοφόρους της πρώτης και εκείνους στους οποίους λογοδοτεί η δεύτερη.
Από τη μια πλευρά -όπως αναφέρεται- οι Γερμανοί έχουν κουραστεί να διασώζουν την Ελλάδα και αισθάνονται ότι καλούνται να πληρώσουν τους φόρους που οι Έλληνες πολίτες αρνούνται να πληρώσουν στην κυβέρνησή τους. Επιπλέον αναφέρεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με το γερμανικό Κοινοβούλιο το οποίο εμφανίζεται διστακτικό απέναντι στους “ηθικούς κινδύνους”, ενώ παρατηρείται αύξηση της δυσαρέσκειας έναντι του ευρώ.
Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ θα επιδιώξει την επανεκλογή της το επόμενο έτος. "Ως εκ τούτου, πρέπει να λάβει υπόψη το προσωπικό του Ταμείου και τη διστακτική στάση του ΔΣ να εμπλακεί και πάλι σε μια ελληνική διάσωση", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Συνεχίζοντας, η Politico αναφέρει ότι "οι δυο γυναίκες θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία, γιατί η ελληνική κρίση βλάπτει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, δεν πιέζονται τόσο πολύ, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει αργά - και μια ελληνική κατάρρευση δεν θεωρείται ότι απειλεί την ύπαρξη της ευρωζώνης όπως πέντε χρόνια νωρίτερα. Όσον αφορά τη μεταξύ τους σχέση, οι δυο πολιτικοί συμφωνούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά θέματα ενώ υπήρχε καλή χημεία μεταξύ τους κατά την τετραετή θητεία της Λαγκάρντ ως Υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας επί προεδρίας Σαρκοζί".
Ωστόσο, συνεχίζει η Politico, "παρά τον αμοιβαίο σεβασμό που τρέφουν η μια για την άλλη, η εύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για την Ελλάδα θα είναι 'βασανιστική'. Μετά την ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας ως τα τέλη Ιουνίου, η προσοχή θα στραφεί στις μακροχρόνιες οικονομικές ανάγκες της χώρας".
Πρόκειται για ένα παιχνίδι διεθνούς πολιτικής υψηλού κινδύνου, σχολιάζει η Politico. Η Λαγκάρντ ιδιαίτερα, βαδίζει σε μια εξαιρετικά λεπτή γραμμή. Αν θέλει να έχει ελπίδες να ανανεώσει την πενταετή θητεία της στο ΔΝΤ, πρέπει να ακούσει το ΔΣ του Ταμείου, όπου οι εκπρόσωποι αναδυόμενων οικονομιών έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στηρίζουν μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι πλουσιότερη από εκείνες. Ακόμα πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι –σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ- θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα να ηγηθεί του Ταμείου κάποια από αυτές τις χώρες, αντί ενός Ευρωπαίου όπως συνέβαινε πάντα. “Οι ελληνικές διασώσεις τους έχουν δώσει ακόμα ένα λόγο να το επιθυμούν", αναφέρεται στο δημοσίευμα.