Με ένα κείμενο του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Λαμπρινουδάκη, έκαναν πρεμιέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2015 και το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης.
Διαβάστε στο news: Πανελλαδικές 2015: Οι απαντήσεις του συγγραφέα για την έκθεση
Ο κ. Λαμπρινουδάκης είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ από το 2006. Παράλληλα είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του ΥΠΠΟ (από το 1984).
Ακόμη είναι Αντεπιστέλλον μέλος της Academie des Inscriptions et Belles-Lettres των Παρισίων και της Akademie der Wissenschaften της Βιέννης, μέλος της Academia Europea και ισόβιο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, καθώς επίσης και τακτικό μέλος του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1989, 1993-1995, 2003-2005), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟ (1998-2007), μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1981-2005) και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006-2012).
Στο λεγόμενο "πεδίο", διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων κυρίως στην Επίδαυρο (στο ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα και το ιερό του Ασκληπιού), στη Νάξο και την Παλαιομάνινα Ακαρνανίας.
Το συγγραφικό του έργο αριθμεί 11 βιβλία και μονογραφίες καθώς επίσης και 151 επιστημονικά άρθρα με θέμα την αρχαία Ελληνική Τέχνη, την αρχαία Αρχιτεκτονική, την Τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την Επιγραφική, την αρχαία Θρησκεία και Λατρεία, την θεωρία της Αρχαιολογίας, την Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων, Οδηγούς αρχαιολογικών χώρων και πολλά άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες.
Είναι συνεκδότης του περιοδικού Αρχαιογνωσία, τόμων επιστημονικών συνεδρίων, τιμητικών επιστημονικών τόμων και Διεθνών Εγκυκλοπαιδικών Λεξικών (όπως του Lexikon Iconograpicum Mythologiae Classicae).
Το 2003, ο καθηγητής Λαμπρινουδάκης τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας διεθνώς.
Δείτε εδώ ένα βίντεο από τη διάλεξη του κ. Λαμπρινουδάκη με θέμα "Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου: Τόπος φροντίδας σώματος και ψυχής", που άπτεται του φετινού θέματος των πανελλαδικών.