Οι τράπεζες έχουν χάσει 52 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας
Μεγάλη πτώση παρατηρείται στον κύριους δείκτες της Wall Street μετά τις απώλειες των τραπεζικών μετοχών λόγω των εξελίξεων στη Silicon Valley Bank, που έχουν προκαλέσει φόβο στους επενδυτές για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση της τάξης του 6%, την μεγαλύτερη ημερίσια πτώση εδώ και δύο χρόνια. Αυτό έγινε επειδή η SVB Financial Group ανακοίνωσε μαζική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ώστε να καλύψει την ζημιά ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προκληθεί από την πώληση επενδύσεων.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, η JP Morgan Chase, η Bank of America, η Wells Fargo και η Citigroup, είδαν τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν μεταξύ του 4% και του 6%, «εξαφανίζοντας» 52,3 δισεκατομμύρια δολάρια από την συλλογική κεφαλοποίησή τους για την ημέρα.
Οι μετοχές επίσης σημείωσαν ευρεία πτώση στη Wall Street, με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones να σημειώνει πτώση 543 μονάδων ή 1,66%. Ο S%P 500 έχασε 1,85% και ο σύνθετος Nasdaq σημείωσε πτώση 2,05%.
Οι μετοχές της SVB Financial, στην οποία ανήκει η Silicon Valley Bank, σημείωσαν πτώση άνω του 60%, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση νέων μετοχών για να καλύψει τις ζημιές από την πώληση κρατικών ομολώγων της.
Ο χρηματοδοτικός χειμώνας είναι απότοκος της αδιάκοπης αύξησης του κόστους δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά το τελευταίο έτος, καθώς και του αυξημένου πληθωρισμού.
Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Πέμπτης, η μετοχή της SVB υποχώρησε σχεδόν 63%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016, αφού ο δανειστής μείωσε τις προοπτικές του 2023 και ξεκίνησε την πώληση μετοχών.
Η αναταραχή της SVB αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών για ευρύτερους κινδύνους στον κλάδο.
Οι επενδυτές είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν την πτώση του δανειστή Silvergate Capital, που επικεντρώνεται στα κρυπτονομίσματα, η οποία έπεσε 22% αφού δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να τερματίσει τις δραστηριότητές της και να ρευστοποιήσει οικειοθελώς, αφού υπέστη ζημιές μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.
Οι μετοχές της Silvergate της ομοειδούς τράπεζας Signature Βank υποχώρησαν κατά 9,4%.
Η SVB παλεύει με τις χρηματικές απώλειες λόγω της μείωσης των καταθέσεων από τις τεχνολογικές start-up επιχειρήσεις, που παλεύουν με την «ξηρασία» της χρηματοδότησης με επιχειριματικά κεφάλαια.
Το ενεργητικό και οι καταθέσεις της εταιρείας είχαν διπλασιαστεί το 2021 και η τράπεζα «έριξε» μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και άλλου είδους κρατικά ομόλογα.
Όμως η αύξηση των επιτοκίων έπληξε τις τεχνολογικές start-up επιχειρήσεις που εξηπηρετεί κυρίως η τράπεζα, και η μείωση των καταθέσεων λόγω αυτής ανάγκασε την SVB να πουλήσει τις συμμετοχές της σε ομόλογα, των οποίων η αγοραία αξία είχε πέσει κατακόρυφα λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Οι μειώσεις στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες παρέσυραν τις αγορές χαμηλότερα, με την απώλεια του 5,4% της JP Morgan να βαραίνει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μετοχή του S%P 500.
«Οι άνθρωποι έχουν φρικάρει επειδή η Silicon Valley, είναι ιστορικά μία πολύ ισχυρή και καλά διοικούμενη τράπεζα. Αν αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα αυτή την στιγμή, ο κόσμος θα αρχίσει να αναρωτιέται τι συμβαίνει με τις άλλες τράπεζες που είναι χαμηλότερης ποιότητας και δεν έχουν την φήμη της Silicon Valley Bank», δήλωσε ο R.J Grant, ο επικεφαλής συναλλαγών της Keefe, Bruyette %amp Woods.
Ο διευθύνων σύβουλος της SVB, Greg Becker, δήλωσε με επιστολή του προς τους επενδυτές της εταιρείας του:
«Ως κρίσιμος δανειστής για τις επιχειρήσεις αρχικών σταδίων, η SVB είναι ο τραπεζικός εταίρος για σχεδόν τις μισές από τις εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια και εισήχθησαν στις χρηματιστηριακές αγορές το 2022.
Η ανάπτυξη των επιχειρηματικών κεφαλαίων έχει ακολουθήσει τις προσδοκίες μας, η ταμειακή καύση των πελατών παρέμεινε αυξημένη και αυξήθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι καταθέσεις σε σχέση με τις προβλέψεις».