Τα πρώτα σύννεφα εσωστρέφειας έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αφορμή τις "εκπτώσεις" από τις προγραμματικές δηλώσεις στη συμφωνία.
Οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης έρχονται τη στιγμή που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα "παρελκόμενα" της συμφωνίας, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη να ανακοινώνει χθες εμμέσως πλην σαφώς την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από το Σεπτέμβριο.
Η πεντάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ενημέρωσε τα στελέχη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ενημέρωσε ότι το θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 19 Μαΐου, όξυνε τα εσωτερικά μέτωπα που δημιουργούνται τόσο από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, που συνεχίζει να χαράσσει τη δική της πολιτική πορεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωτοστάτησε στην ομοβροντία κατά της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης κατηγορώντας τον Γιάννη Δραγασάκη για αναξιοπιστία και εγκατάλειψη των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πολλά στελέχη προερχόμενα από την Αριστερή Πλατφόρμα, τα οποία τόνισαν ότι η κυβέρνηση "δεν θα πρέπει να παίζει στο γήπεδο των δανειστών", ενώ ζητούσαν την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο, κάτι το οποίο ωστόσο δεν θα γίνει.
Έντονη κριτική δέχθηκε ο κ. Δραγασάκης και από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος εδώ και καιρό τηρεί κριτική στάση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο κ. Μητρόπουλος μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει αποδεχθεί τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Κριτική στάση απέναντι στους διαπραγματευτικούς χειρισμούς τήρησαν ωστόσο και στελέχη από τους λεγόμενους "προεδρικούς", όπως ο Ρούντι Ρινάλντι.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες να επιδείξουν αναμονή μέχρι να δουν την τελική συμφωνία με ό,τι αυτή θα περιλαμβάνει.
Η Πολιτική Γραμματεία, μετά την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη συνέχισε τη συνεδρίασή της εκδίδοντας εν συνεχεία μία πολύ σκληρή ανακοίνωση, στην οποία επαναβεβαιώνονται οι "κόκκινες γραμμές" του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ενώ τονίζεται η "επιμονή των δανειστών να εφαρμοστεί το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά".
Πάντως, δεν αποκλείεται η Πολιτική Γραμματεία να ξανασυνεδριάσει εντός του Σαββατοκύριακου πιθανότατα υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ώστε να υπάρξει αφενός ενημέρωση και αφετέρου να αποκλιμακωθεί η ένταση στο εσωτερικό του κόμματος.
Διαβάστε την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας
"Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας.
Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.
Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.
Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.
Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στην μάχη.
Θα νικήσουμε".
Μήνυμα Παππά με εσωκομματικούς αποδέκτες
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς αναφερόμενος στις φωνές στο εσωτερικό που ζητούν ρήξη και μη συμφωνία, έστειλε ένα σαφές μήνυμα και με εσωκομματικούς και ενδοκυβερνητικούς αποδέκτες.
"Οι ακραίες φωνές που δεν θέλουν λύση θα υποστούν μοιραία την απομείωση του πολιτικού τους βάρους" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.