Λαπαβίτσας: Να ελεγχθεί και η σημερινή κυβέρνηση στην εξεταστική

Να μη γίνει διαχωρισμός της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια κατά περιόδους πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν και τυχόν ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης.

Όπως σχολίασε ο κ. Λαπαβίτσας κατά την τοποθέτησή του, ο διαχωρισμός σε περιόδους μοιάζει με “καταμερισμό ευθυνών”, ώστε να μπορεί κάποιος να πει ότι στη δική του περίοδο έγιναν όλα καλά και σε μία άλλη υπήρξε καταστροφή, ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει να ερευνηθεί το σκεπτικό με το οποίο έγινε η υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, ακόμα και αν αυτό μας οδηγεί μέχρι το σήμερα.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είχε ζητήσει εκτός από την περίοδο 2009-2014 να ερευνηθούν επιπλέον η περίοδος της κυβέρνησης Καραμανλή (2004-2009), καθώς και η σημερινή κυβέρνηση. Υπέρ της έρευνας για την παρούσα κυβέρνηση τάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη διαφώνησε με τις προτάσεις αυτές, εκτιμώντας πως, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματά της θα απασχολήσουν ούτως ή άλλως την Ολομέλεια της Βουλής.