Η υγεία της καρδιάς κρύβεται στην παλάμη του χεριού μας

Ο κίνδυνος να υποστεί κάποιος έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνει νέος, μπορεί να «κρύβεται» στην παλάμη του χεριού του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια δοκιμή σε σχεδόν 140.000 ανθρώπους σε 14 χώρες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, υποδεικνύει ότι η δύναμη της λαβής είναι καλύτερος δείκτης πρόβλεψης του κινδύνου, από την αρτηριακή πίεση του αίματος. Η διεθνής ερευνητική ομάδα, δήλωσε ότι θα ήταν ένα «απλό και ανέξοδο εργαλείο» για τους γιατρούς.

Η μέγιστη δύναμη σύνθλιψης που μπορεί να ασκήσει η λαβή της παλάμης μειώνεται φυσιολογικά με την ηλικία. Αλλά εκείνοι των οποίων η δύναμη της λαβής μειώνεται ταχύτερα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι μείωση της δύναμης της λαβής αύξησε τις πιθανότητες ενός πρόωρου θανάτου κατά 16%. Οι πιθανότητες ενός θανατηφόρου καρδιακού προβλήματος αυξήθηκαν κατά 17% και ενός εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 9%.

Οι γιατροί υπολογίζουν σήμερα τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου με ένα ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει ο ασθενής σχετικά με την ηλικία, το βάρος, τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης , το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό.

«Εύκολο τεστ»

Ο Δρ Ντάριλ Λέονγκ, ένας από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, δήλωσε ότι «η δύναμη της λαβής θα μπορούσε να είναι μια εύκολη και ανέξοδη δοκιμασία για την αξιολόγηση του κινδύνου ενός ατόμου. Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι προσπάθειες για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να πεθάνει πρόωρα».

Είναι ακόμα άγνωστο γιατί η επιδείνωση της υγείας της καρδιάς θα μπορούσε να εκδηλωθεί ως μια ασθενέστερη λαβή. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν η σκλήρυνση των αρτηριών να μειώνει την μυϊκή δύναμη.