Οι στατίνες παρατείνουν την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Οι στατίνες θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ανδρών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη.

Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη βρέθηκε ότι καθυστερούν την εξέλιξη των όγκων για ένα διάστημα διάστημα δέκα μηνών.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι ασθενείς μπορεί να προστατευτούν από τον καρκίνο του προστάτη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εφόσον λαμβάνουν στατίνες την ίδια στιγμή που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Αν μεγαλύτερες μελέτες επιβεβαιώσουν τα ευρήματα αυτά, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν τις στατίνες σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες και υπάρχουν 41.700 νέες περιπτώσεις στη Μ. Βρετανία ετησίως. Είναι υπεύθυνη για 10.800 θανάτους ετησίως, ενώ περίπου οκτώ στους δέκα ασθενείς επιβιώνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξέτασαν 926 άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη από τους οποίους το 31% έπαιρναν στατίνες κατά τη στιγμή που ξεκίνησαν την ορμονική θεραπεία για να καταστείλουν τα καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε αυτούς τους άνδρες, η νόσος παρέμεινε υπό έλεγχο για 27,5 μήνες., ενώ σε όσους δεν έπαιρναν στατίνες το διάστημα αυτό μειώθηκε στους 17,4 μήνες.

Για ορισμένους άνδρες που έπαιρναν στατίνες, ο καρκίνος του προστάτη παρέμεινε σταθερός για περισσότερο από τρία χρόνια πριν την εξάπλωση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι στατίνες μπλοκάρουν ορισμένες χημικές ουσίες - ή ένζυμα - το οποίο ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του όγκου.

"Αυτό το όφελος των δέκα μηνών στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου υποδηλώνει ότι οι στατίνες θαμπορούσαν να είναι μια πολύτιμη προσθήκη στο τρέχουσες θεραπείες μας για τον καρκίνο του προστάτη ", επεσήμαναν οι ερευνητές.

"Η μελέτη αυτή δείχνει ότι η λήψη στατινών, παράλληλα με τις καθιερωμένες ορμονικές θεραπείες θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να παρατείνει το χρόνο που κρατούμε υπό έλεγχο την πορεία της νόσου", προσέθεσαν.