Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση είχαμε χθες στη Βουλή ανάμεσα στην κα Χριστοφιλοπούλου και τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά με αφορμή το γεγονός ότι δεν γίνεται διάλογος για τις επικείμενες αλλαγές σε μεγάλα θέματα της εκπαίδευσης.
Μάλιστα η κα Χριστοφιλοπούλου απευθυνόμενη στον υπουργό είπε ότι "μέχρι τώρα αποφασίζετε και διατάσσετε" και κάλεσε τον κ. Μπαλτά να αλλάξει ρότα. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο κλίμα που επικράτησε πριν την ψήφιση του νόμου 4009/2011 και δεν σχολιάσει το γεγονός ότι ένας από τους λόγους που έχει ταλαιπωρηθεί η πολιτική ζωή σε αυτήν τη χώρα είναι ότι κάποιες λέξεις τείνουν να αλλάξουν περιεχόμενο, ανάλογα με το πώς καθένας τοποθετείται πολιτικά.
Η κα Χριστοφιλοπούλου με τη σειρά της σχολίασε τα όσα είπε ο κ. Μπαλτάς περί ηρεμίας λέγοντας "Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε υπουργέ, ποια ακριβώς ήταν η ηρεμία πριν τον ν. 4009; Βέβαια, ηρεμία έχουν και τα νεκροταφεία. Δεν μιλούσε κανείς γιατί τα έσκιαζε η φοβέρα, γιατί χτίζονταν καθηγητές στα γραφεία τους, γιατί επικρατούσε η βία και η ανομία και δεν μπορούσε να μπει κανείς να επιβάλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την πραγματική ελευθερία των ιδεών και των απόψεων που με ειρηνικό τρόπο πρέπει να εκφράζεται μέσα στα ιδρύματα, κύριε Υπουργέ;"
Η πρώην υφυπουργός Παιδείας συνέχιζε λέγοντας μεταξύ των άλλων πως "Αυτή ήταν η ηρεμία, που τα έσκιαζε η φοβέρα των δικών σας φοιτητοπατέρων; Φέρατε άρον-άρον και τη ρύθμιση για να καταργήσετε τους αιώνιους φοιτητές και να κάνετε το ρουσφετάκι στους φοιτητοπατέρες; Αυτή είναι η ηρεμία την οποία επικαλείστε;"
Για τους φοιτητοπατέρες ο υπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε με τα ακόλουθα:
"Φοιτητοπατέρες. Κυρία Χριστοφιλοπούλου, η ιστορία και πάλι έχει νόημα. Σκεφτείτε την ιστορία του Ελληνικού Πανεπιστημίου από τη Μεταπολίτευση και μετά και σκεφθείτε όλες τις πρυτανικές εκλογές μέχρι τον ν. 4009. Ποιοι ήταν οι φοιτητοπατέρες και ποιοι ήταν εκείνοι που συναλλάσσονταν με τους πρυτάνεις, σε εισαγωγικά ή χωρίς; Προφανώς, οι παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ".
"Η Αριστερά και όλες οι συνιστώσες της είχαν ελάχιστη συμμετοχή –αν είχαν συμμετοχή- στις φοιτητικές εκλογές. Άρα, η κατηγορία περί "φοιτητοπατερισμού" δεν μπορεί να απευθύνεται σε μας" υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.
Για τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων δήλωσε:
Ο νόμος, όπως ήταν πριν τις αλλαγές που προτείνουμε και τις οποίες ξέρετε, έλεγε τα εξής: "Όσον αφορά τη φοιτητική ψήφο, η ψήφος δίνεται στους συλλόγους, ώστε οι σύλλογοι, ανάλογα με το συσχετισμό των παρατάξεων εντός τους, να ορίσουν εκλέκτορες οι οποίοι είναι εκείνοι που μετέχουν ως εκλέκτορες στις διαδικασίες εκλογής των πρυτανικών αρχών. Άρα, ήταν πολύ σαφής η κομματικότητα των εκλεκτόρων ως προς τους συσχετισμούς εν όψει της πρυτανικής εκλογής.
Το καταργούμε αυτό, κυρία Χριστοφιλοπούλου. Για πρώτη φορά σε ότι αφορά τη φοιτητική συμμετοχή, καταργούμε ακριβώς το φοιτητοπατερισμό, την παραταξιοκρατία κ.λπ., διότι λέμε ότι ψηφίζουν όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές με ποσοστό βαρύτητας της ψήφου ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων στις εκλογές. Όσο περισσότεροι συμμετέχουν, τόσο πλησιάζει η βαρύτητα της ψήφου στο μέγιστο το οποίο προβλέπει ο νόμος. Όσο λιγότεροι μετέχουν, αυτό το ποσοστό μειώνεται μέχρι ενδεχόμενης εξαφανίσεως.
Επιπλέον, όταν ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές, οι παρατάξεις ας κάνουν την προπαγάνδα τους εντός του φοιτητικού σώματος για να μαζέψουν ψήφους υπέρ του ενός ή του άλλου πρυτάνεως, αλλά αυτή η διαδικασία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με ό,τι ίσχυε ως τώρα σε σχέση με τη φοιτητική ψήφο.
Μας λέτε ότι γυρίζουμε πίσω και επαναφέρουμε την κομματοκρατία. Ποιανού, άλλωστε; Την κομματοκρατία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; Διότι αυτές είναι οι μεγάλες παρατάξεις αυτή τη στιγμή στις φοιτητικές εκλογές. Αντί να μας λέτε, λοιπόν, αυτό, κοιτάξτε να δείτε πώς επαναφέρεται η δημοκρατία και εκεί".
Καλόγηρος Βασίλειος