Όλες οι εξελίξεις στην κινητή τηλεφωνία στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το περίφημο 5G, θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σε παγκόσμιο επίπεδο φόρουμ ψηφιακών επικοινωνιών και τεχνολογιών Mobile World Congress (MWC) που ανοίγει τις πύλες του στην Βαρκελώνη την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου με εθνικές συμμετοχές όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.
Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να συνδεθεί μέσω των δικτύων 5G, αποτελεί το 5G λύση για τα πάντα; Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την συζήτηση για το 6G; Είναι μερικά μόνον από τα δεκάδες ερωτήματα τα οποία θα απασχολήσουν εκατοντάδες διοικητικά στελέχη εταιριών-κολοσσών σε διεθνές επίπεδο που θα βρεθούν για μια ακόμη χρονιά στην Βαρκελώνη. Τα νούμερα του 5G και γενικότερα των ψηφιακών επικοινωνιών και της πρόσβασης μέσω αυτών στο διαδίκτυο πραγματικά εντυπωσιάζουν και δείχνουν την παγκόσμια επιρροή που έχουν σε κάθε τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του GSMA 4,3 δισ. άνθρωποι στο κόσμο έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω mobile internet. Δηλαδή το 55% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη πρόσβασης στο mobile internet σε διεθνές επίπεδο αφορά χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, που συνεπάγεται ότι πλέον άνω του 50% του συγκεκριμένου πληθυσμού χρησιμοποιεί mobile internet. Επίσης, σε διεθνές επίπεδο οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ξεπερνούν σε αριθμό τους 5,7 δις, ενώ οι συνολικές επενδύσεις και τα έσοδα του κλάδου ξεπερνούν το ένα τρις. δολάρια.
Το 5G αποτελεί όμως και την «καρδιά» του νέου διασυνδεμένου έξυπνου κόσμου (Internet of Things) που δημιουργείται καθώς έχει επιτρέψει την διασύνδεση άνω των 15 δις συσκευών, αντικειμένων κλπ μεταξύ τους και όλων αυτών με τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τις φορητές συσκευές. Με αποτέλεσμα να μπορούν να τα χειρίζονται οι κάτοχοι τους σε διαρκή βάση και από απόσταση, αλλάζοντας όσα ξέραμε μέχρι σήμερα σε κάθε τομέα της οικονομίας, της κοινωνίας, της υγείας και κάθε τομέα της ζωής μας. H υιοθέτηση όμως της τεχνολογίας 5G ανοίγει τον δρόμο για το «metaverse» και γενικότερα της χρήσης εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR)
Η Ελλάδα γιορτάζει τα 10 χρόνια συμμετοχής της
Από την διεθνή αυτή γιορτή των νέων καινοτομιών και τεχνολογιών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η χώρα μας που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας. Την εθνική συμμετοχή οργανώνει στη MWC η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Φέτος, η Ελλάδα θα δώσει το παρόν στην έκθεση με το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, περίπτερο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τις αυξημένης συμμετοχής από 44 ελληνικές καινοτόμες, τεχνολογικές εταιρίες.
Η εθνική αποστολή στο MWC 2023 έχει την υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή μεγάλου αριθμού φορέων, επιμελητηρίων, τραπεζών κλπ. Οι περισσότερες από 300 ελληνικές εταιρίες, που συμμετείχαν στην MWC τα προηγούμενα χρόνια, είχαν την ευκαιρία να συνάψουν σημαντικές συμφωνίες και συνεργασίες, ενώ εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα και στον τομέα της δικτύωσης. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται πολλές από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες καινοτομίας, τις οποίες το MWC βοήθησε σημαντικά να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου τέθηκαν οι βάσεις, προκειμένου οι ελληνικές εταιρείες να κάνουν το επόμενο βήμα στην επιχειρηματική εξέλιξή τους. Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική συμμετοχή στο MWC Barcelona συνδυάζεται και με παρουσία στο 4YFN, το οποίο διεξάγεται παράλληλα και αποτελεί μία από τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις για τον χώρο των τεχνολογικών startups, όπου συναντιούνται νεοφυείς επιχειρήσεις, εταιρείες καινοτομίας και επενδυτικά funds.
Το κινητό τηλέφωνο στο επίκεντρο των εξελίξεων του 5G και της καινοτομίας
Ραγδαία είναι εξάλλου και η ανάπτυξη της χρήσης κινητών τηλεφώνων και στην χώρα μας και η πρόσβαση μέσω αυτών στο διαδίκτυο με ότι συνεπάγεται αυτό. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη είναι και η περαιτέρω σταδιακή διείσδυση του 5G και στην χώρα μας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον τομέα του mobile banking, από τους μόλις 1.500 περίπου ενεργούς χρήστες το 2005, φθάσαμε στους 360.000 στο τέλος του 2015 ενώ σήμερα ξεπερνάνε από 4,1 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πολυεθνικής εταιρίας Generation Y - International eBusiness Hub, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ολοκληρωμένων λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και ηλεκτρονικού επιχειρείν, διαφαίνεται πως 6 στους 10 διαδικτυακούς χρήστες χαρακτηρίζονται πλέον ως online αγοραστές, με το 98% εξ αυτών να χρησιμοποιεί το κινητό ως βασική συσκευή για τις εμπορικές ψηφιακές συναλλαγές του.
Από το «κουτί» της Kodak στο σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα
Το κινητό μας τηλέφωνο αποτελεί πλέον το εργαλείο επικοινωνίας από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη όχι μόνον με πρόσωπα, αλλά με αντικείμενα, καθώς σε πραγματικό χρόνο μπορούμε να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε τα πάντα: την κινητή και ακίνητη περιουσία μας, να κάνουμε τις αγορές μας και να αφιερώνουμε μεγάλος μέρος στην ψυχαγωγία μας. Και όλα αυτά λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων των τελευταίων ετών και την ανάπτυξη εκατοντάδων εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα και φορητές συσκευές
Φορητές συσκευές που μπορεί πλέον να έχουν κάνει τεχνολογικά θαύματα που κανείς ίσως δεν μπορούσε να φανταστεί ακόμη και λίγα χρόνια πριν, αλλά προυπήρχαν ακόμη και πάνω από ένα αιώνα πριν και στους δρόμους της Αθήνας ως αξεσουάρ κυριών! Μεταφέρουμε την λεζάντα του Γιώργου Χατζηδάκη στο βιβλίο «Μίλτος Λιδωρίκης - Έζησα την εποχή της Mπελ Επόκ». Γράφει στην λεζάντα σκίτσου ο Χατζηδάκης, σχολιάζοντας όσα αναφέρει ο Μίλτος Λιδωρίκης στα απομνημονεύματα του:
«Το αξιοπερίεργο είναι το εξάρτημα που κρατούν οι κοσμικές, συμπλήρωμα της εκκεντρικής τους κομψότητας, το διάσημο "κουτί" της Kodak, της πρώτης φωτογραφικής μηχανής. Ποιο «σήμα» μετέδιδε άραγε στους ενδιαφερόμενους η μηχανή μόνον οι σημειολόγοι των κοινωνικών φαινομένων θα μπορούσαν να αποφανθούν. Ωστόσο με την σημερινή εμπειρία της πληθώρας των αμέτρητων συσκευών τηλεφωνοφωτογραφικών, το χόμπι, ξεπέρασε τη μόδα, ξέφυγε και πέρασε στα όρια της μανίας. Με μέτρο λοιπόν τη σημερινή πραγματικότητα, μπορούμε πολύ εύκολα να κατανοήσουμε τη συνήθεια των Ατθίδων. Από χρέος στην τέχνη να σημειώσουμε ότι το σκίτσο είναι δια χειρός του χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη, που από τότε είχε αρχίζει η φήμη του να ξεπερνά τα όρια του αθηναϊκού ορίζοντα».