Με το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Μία απόφαση η οποία θα κρίνει πολλά για την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας με τα σενάρια που κυκλοφορούν να είναι τρία.
Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και όπως όλα δείχνουν αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, ωστόσο ακόμη τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
"Kατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η κατάσταση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες" αρκέστηκε να σημειώσει η ΕΚΤ.
Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης γνωστοποίησε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν τα ζητήματα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και της προόδου στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.
"Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά" ανέφερε.
Σήμερα η ΕΚΤ συνεδριάζει για την Ελλάδα και τα τρία βασικά σενάρια της απόφασης που θα λάβει είναι:
1) Να τηρήσει στάση αναμονής αυξάνοντας οριακά τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες χωρίς επιπλέον αποφάσεις. Αυτή η κίνηση δεν λύνει το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας και φαίνεται ότι είναι η πιο πιθανή.
2) Να κρίνει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία Αθήνας - δανειστών άμεσα και έχουν γίνει πολλά βήματα. Τότε θα αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ τα έντοκα που μπορούν να αγοράσουν οι τράπεζες λύνοντας έτσι το πρόβλημα της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο μια τέτοια κίνηση φαίνεται δύσκολη, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper περιέγραψε ουσιαστικά σκηνικό εμπλοκής και αδιεξόδου.
3) Να αποφασίσει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος από τις καθυστερήσεις και να αυξήσει το κούρεμα που επιβάλει στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών από 23% σε 445 ή ακόμη και 80%.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες. Αυτή η κίνηση φαίνεται ότι είναι δύσκολο να γίνει και θα καθιστούσε καταλύτη των εξελίξεων την ΕΚΤ, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.