Η άσκηση μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας στους καρκινοπαθείς

Η τακτική άσκηση μπορεί να κάνει πιο ανεκτή την χημειοθεραπεία στους ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που ασκούνταν ενώ έκαναν χημειοθεραπεία ένιωθαν λιγότερο πόνο. Είχαν, επίσης, περισσότερη ενέργεια και ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ναυτία.

Ερευνητές από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου εξέτασαν 230 ασθενείς με καρκίνο του μαστού, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια μέτρια έντασης αερόβια άσκηση, υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευμένου φυσιοθεραπευτή.

Οι γυναίκες της δεύτερης ομάδας ακολούθησαν μια χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση, υπό την επίβλεψη μιας εκπαιδευμένης νοσηλεύτριας ή νοσοκόμας. Τέλος η τρίτη ομάδα δεν έκανε καθόλου άσκηση.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology, έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες των γυναικών που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης παρουσίασαν λιγότερη κόπωση, ναυτία και πόνο κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας τους. Μάλιστα σε αυτές τις γυναίκες μόνο το 12% χρειάστηκε τελικά αναπροσαρμογή της δόσης της χημειοθεραπείας εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών της, ενώ σε όσες δεν γυμνάζονταν καθόλου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%.

"Κατά το παρελθόν, συνιστούσαμε στους ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία να αποφεύγουν την σωματική καταπόνηση. Τώρα πια ξέρουμε ότι γι' αυτούς τους ασθενείς το καλύτερο είναι να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νιλ Άαρονσον, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

"Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμα και η χαμηλής εντάσεως φυσική δραστηριότητα ασκεί θετική δράση έναντι των ανεπιθύμητων ενεργειών της χημειοθεραπείας - και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ασθενείς οι οποίοι δεν θέλουν να πάνε στο γυμναστήριο ή να ασκηθούν σε υπαίθριους χώρους", προσέθεσε.