Διαρκώς ανεβαίνει ο απολογισμός του καταστροφικού σεισμού στο Νεπάλ, καθώς διαρκώς ανασύρονται σοροί από τα ερείπια μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 4.000 τουλάχιστον, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρωί της Δευτέρας, το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας ανέφερε πως ο αριθμός των νεκρών βρισκόταν στους 3.326 και των τραυματιών που νοσηλεύονται ήδη, ξεπερνούσε 6.500. Το απόγευμα ο απολογισμός ξεπερνούσε τους 4.000 και οι τραυματίες τους 7.000.
Οι αριθμοί αυτοί αφορούν, υπενθυμίζεται, μόνο το Νεπάλ: Από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 61 άνθρωποι στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ, ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 18 νεκροί.
Ειδικά εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό άμεσης αρωγής
Η κυβέρνηση Χάρπερ του Καναδά άρχισε απο χθες να στέλνει το ειδικά εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό άμεσης αρωγής DART με ένα αεροπλάνο C-17 το οποίο, εκτός απο ανθρώπους, μεταφέρει και 36 τόνους βοήθειας σε φάρμακα και εφόδια για τα θύματα του τραγικού σεισμού στο Νεπάλ.
Το αεροπλάνο θα αποβιβάσει στο Κατμαντού τη βοήθεια και το εκπαιδευμένο προσωπικό. Ηδη είχε αναχωρήσει κι άλλη, μικρότερη ομάδα γιατρών και νοσοκόμων για να προσφέρει πρώτες βοήθειες στα θύματα του φονικού σεισμού.
Η DART είναι μια ειδικά σχεδιασμένη μονάδα του καναδικού στρατού που αποστέλλεται για να σταθεροποιήσει τις συνθήκες διαβίωσης των διασωθέντων μέσα σε διάστημα 40 ημερών, στήνοντας αντίσκηνα και προσφέροντας κάθε είδους βοήθεια.
Την ίδια ώρα η καναδική κυβέρνηση στέλνει ενισχυμένο προξενικό δυναμικό στην περιοχή για να βοηθήσει στην ασφαλή επάνοδο των 388 Καναδών, που είναι εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι του Νεπάλ.
Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο Καναδάς θα προσφέρει βοήθεια προς το Νεπάλ ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.
Σε πολιτική αναταραχή η χώρα των 27.000.000 κατοίκων
Η χώρα αυτή των 27 εκατομμυρίων κατοίκων βρισκόταν σε πολιτική και οικονομική αναταραχή πριν ακόμη σημειωθεί ο σεισμός. Και η φυσική αυτή καταστροφή είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες να επουλωθούν τα τραύματα που έχουν προκαλέσει δεκαετίες πολέμου και πολιτικής παράλυσης.
Μια μαοϊκή εξέγερση που κράτησε δέκα χρόνια έλαβε τέλος το 2006, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν μπορέσει από τότε να συμφωνήσουν σε ένα νέο Σύνταγμα, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις και επανειλημμένες υποσχέσεις για επίτευξη συναίνεσης. Ακόμη κι οι Κινέζοι έστειλαν βοήθεια για τις πρόσφατες εκλογές του Νεπάλ, παρόλο που στερούνται σχετικής πείρας…
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σούσιλ Κοϊράλα δεν βρισκόταν στη χώρα την ώρα της καταστροφής, αλλά είχε πάει στο εξωτερικό για λόγους υγείας, δείχνει πόσο αποδυναμωμένο είναι αυτό το κράτος.
Πολλοί Νεπαλέζοι διηγούνται τις τελευταίες δύο ημέρες ότι είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της τραγωδίας αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις.
"Τα κτίρια χτίζονται χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας"
Ο Ασουτράζ Σουμπέντι, ένας επιχειρηματίας που τραυματίστηκε όταν κατέρρευσε το σπίτι του, δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η χώρα δεν είναι θύμα μόνο του Εγκέλαδου. «Ο αδελφός μου κι εγώ εργαζόμαστε στην οικοδομική βιομηχανία και ξέρουμε ότι τα κτίρια χτίζονται χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας», τονίζει.
Η χώρα έχει μεγάλο υδροηλεκτρικό δυναμικό, αλλά σε πόλεις όπως η Κατμαντού δεν υπάρχει ηλεκτρικό για 14 ώρες την ημέρα. Η φτώχεια είναι εκτεταμένη, η μόλυνση του περιβάλλοντος ασφυκτική και οι στατιστικές της υγείας τρομακτικές.
Η μετανάστευση είναι πρωτοφανής: το 2014, κάπου 1.500 Νεπαλέζοι έφευγαν κάθε μέρα για το εξωτερικό σε αναζήτηση προσωρινής απασχόλησης. Ο αντίστοιχος αριθμός το 1996 ήταν έξι. Καθώς δεν γίνονται έλεγχοι στα σύνορα, κανείς δεν γνωρίζει τους πραγματικούς αριθμούς. Το αποτέλεσμα είναι χωριά όπως αυτό της Μπίμα Λάμα να κατοικούνται μόνο από ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Αντρες βλέπει κανείς μόνο στις φωτογραφίες.
«Ελπίζω ότι αυτή η τρομερή καταστροφή θα επιβάλει επιτέλους μια πολιτική συναίνεση στην πολιτική ελίτ της χώρας», λέει ο Σιάμ Σαράν, πρώην πρεσβευτής της Ινδίας στο Νεπάλ.
Διαβάστε: Απελπισία και θάνατος μετά τον κοσμογονικό σεισμό του Νεπάλ
Συγκλονίζουν οι εικόνες
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ένα κύμα κυριολεκτικά που σχηματίζεται στα νερά μιας πισίνας μετά το χτύπημα του σεισμού.
Σε άλλο βίντεο, κτίριο καταρρέει μπροστά στην κάμερα.
Την ανάσα κόβουν και οι τρομακτικές σκηνές που εκτυλίσσονται μπροστά στην κάμερα την ώρα που πέφτει η χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια. Άνθρωποι θάβονται στο χιόνι και πέφτουν πάνω σε βράχια. Πολλοί είναι οι επιβάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Έβερεστ ενώ ανυπολόγιστος είναι ακόμη ο αριθμός αυτών που έχουν παγιδευτεί σε υψόμετρα άνω των 5.000 μέτρων.