Οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει έναν αθλητικό αγώνα μιας αντρικής και μιας γυναικείας ομάδας, θα έχει διαπιστώσει ότι οι άντρες είναι πιο ανταγωνιστικοί από τις γυναίκες.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ψυχολόγοι από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι οι άντρες αθλητές είναι πιο πιθανό να διακατέχονται από μια βαθιά επιθυμία να νικήσουν τους ανταγωνιστές τους, σε σχέση με τις γυναίκες αθλήτριες.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι οι γυναίκες που ασχολούνται με τον αθλητισμό τείνουν να είναι πιο αφοσιωμένες και σε άλλες πτυχές της ζωής τους, πέρα από το άθλημά τους –όπως για παράδειγμα, οι ακαδημαϊκές σπουδές.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο ατομικής μεταβλητότητας, με ορισμένες γυναίκες να επιδεικνύουν ισχυρότερο ανταγωνιστικό πνεύμα από τους περισσότερους άντρες συναδέλφους τους. Αυτά τα άτομα τείνουν να είναι λιγότερο κοινά στο χώρο του γυναικείου αθλητισμού, αναφέρουν ακόμη σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline που επικαλείται τη συγκεκριμένη έρευνα.
Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, πέραν του αθλητισμού, όπως για παράδειγμα στους χώρους εργασίας όπου η μεγαλύτερη διαφοροποίηση των φύλων θα μπορούσε να προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα.
Ο καθηγητής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο Grand Valley State στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, Robert Deaner, δήλωσε αναφορικά με την έρευνα, πως η ερευνητική ομάδα μελέτησε κορυφαίους δρομείς, καθώς το συγκεκριμένο άθλημα είναι το ίδιο δημοφιλές, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, ενώ δεν υπάρχει καμία διαφορά στα χρηματικά έπαθλα.
"Φυσικά και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να γενικευθούν σε όλα τα αθλήματα ή τους τομείς της ζωής πέραν του αθλητισμού" σχολίασε ακόμη και συνέχισε:
"Ωστόσο, τα ευρήματά μας απηχούν εκείνα από άλλες μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι ακόμη κι όταν οι άντρες και οι γυναίκες κατέχουν τις ίδιες επιλεκτικές θέσεις εργασίας, οι άντρες είναι πιο πιθανό να εστιάσουν περισσότερο στον ανταγωνισμό με σκοπό την αναγνώριση και το κύρος, ενώ οι γυναίκες έχουν πιο ομαδικούς προσανατολισμούς".
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.147 δρομείς μεγάλων αποστάσεων.