Eurogroup: Χρήματα θα πάρετε μόνο με συμφωνία πακέτο και αξιολόγηση

Για ουσιώδεις διαφορές οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ξένων δανειστών έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

"Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν χρήματα", τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε: "Κατανοώ ότι όλα τα μάτια είναι στην Ελλάδα αλλά σήμερα ήταν ένα κανονικό Eurogroup και υπήρχε μια πλήρης ατζέντα".

Αναφερόμενος ειδικά στο ελληνικό ζήτημα, παρατήρησε πως "οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με την Ελλάδα και εμείς μπορέσαμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Ένας κατάλογος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων απαιτείται και χρειάζεται μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία πριν την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού".

Κατανοώ ότι προσφάτως έχουν υπάρξει αρκετά θετικά δείγματα αλλά επί της ουσίας υπάρχουν πολλές διάφορες, συνέχισε.

Ξεμένουμε από χρόνο, γι' αυτό οι συζητήσεις πρέπει να προοδεύσουν ταχύτερα, υπογράμμισε ακόμη.

"Ενημερωθήκαμε και νομίζω ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι στο επίκεντρο της προσοχής της Ελλάδας. Θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση στο επόμενο Eurogroup τον Μάιο", κατέληξε.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ντάισελμπλουμ απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής της δόσης προς την Ελλάδα και τόνισε ότι τα χρήματα θα δοθούν μόνο με συμφωνία πακέτο.

Μοσκοβισί: Υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες ημέρες 

 Από την πλευρά του ο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι "υπάρχει περιορισμένη πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες μέρες. Έχουμε προχωρήσει λίγο. Δεν είναι πάντα προφανές τι σκέφτεται ο άλλος. Η πρόοδος όμως είναι ανεπαρκής". 

Ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται μια συνολική συμφωνία - πακέτο, αλλά απαιτείται ακόμη χρόνος για να γίνει αυτό.

"Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτό απαιτεί μεγάλη ευθύνη", ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη πως: "Σίγουρα δεν έχουμε τη πρόοδο που θα θέλαμε. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις;".

 

Ρέγκλινγκ: Χρηματοδότηση μόνο με συμφωνία

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "παρακολουθούμε στενά τι γίνεται στην Ελλάδα".

"Η χρηματοδότηση για την Ελλάδα είναι διαθέσιμη αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσει" πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

"Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή επωφελείται από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF" υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλληνας υπουργός Γιάννης Βαρουφακης φέρεται να δέχθηκε ανελέητο "σφυροκόπημα" από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν πως η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα και πως η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, καθώς οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup ότι η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική.

Οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να μην έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την ελλιπή πρόοδο.