Το βιβλίο του Μιχάλη Σαμωνά: Βασικές έννοιες χρηματοοικονομικής

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στόχος του πρώτου μέρους είναι η ανάπτυξη χρηματοοικονομικών μοντέλων προβλέψεων και η παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης (π.χ. σε περίπτωση που μια εταιρεία θέλει να αποδείξει ότι είναι οικονομικά βιώσιμη και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους δανειστές της ή πρώτες ύλες από τους προμηθευτές της). Αφού αναφερθούν οι βασικές έννοιες Χρηματοοικονομικής (π.χ. περιγραφή χρηματοοικονομικών καταστάσεων και ανάλυση τους μέσω δεικτών) και παρουσιαστεί η μεθοδολογία οργάνωσης και δημιουργίας προβλέψεων, περιγράφονται οι μέθοδοι αποτίμησης της αξίας μιας εταιρείας και παρουσιάζονται οι πιο κρίσιμες παράμετροι που την επηρεάζουν. Tο Δεύτερο μέρος του βιβλίου καταπιάνεται με διάφορες τεχνικές ανάλυσης κινδύνου.

Με πρακτικά παραδείγματα παρουσιάζει το πώς ενσωματώνονται, οι τεχνικές αυτές, στα χρηματοοικονομικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν στο πρώτο μέρος.

Ο Μιχάλης Σαμωνάς είναι o Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου ΣΙΔΜΑ από το 2004. Ξεκίνησε την καριέρα του στον ΟΤΕ το 1997 σαν μηχανικός πωλήσεων στο τμήμα των 400 μεγαλύτερων επιχειρησιακών πελατών του Οργανισμού. Το 1999 μεταπήδα στην Vodafone στο  τμήμα Επιχειρησιακής Ανάπτυξης και Στρατηγικού Σχεδιασμού ως οικονομικός αναλυτής με αντικείμενο την αξιολόγηση επιχειρησιακών πλάνων για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Ένα από αυτά τα πλάνα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Γαλλική Vivendi με την επωνυμία Vizzavi  και το 2000 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του διευθυντή οικονομικού προγραμματισμού της νεοσύστατης θυγατρικής της Vodafone. Το 2001 προάγεται σε οικονομικό διευθυντή. Στη θέση αυτή παραμένει μέχρι και τις αρχές του 2004 όπου η Vizzavi  απορροφάται από τη  Vodafone. Το 2004, έχοντας ήδη 7 χρόνια στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών κάνει στροφή στο μεταποιητικό και εμπορικό κλάδο του Χάλυβα αναλαμβάνοντας την οικονομική διεύθυνση της ΣΙΔΜΑ. Είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τον σχεδιασμό χρηματοοικονομικών μοντέλων με αποδέκτες στελέχη που καλούνται να πάρουν αποφάσεις αξιοποιώντας οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα. Είναι ορκωτός λογιστής (FCCA) από την Επαγγελματική Ένωση Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και  Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Είναι πτυχιούχος εφαρμοσμένης Λογιστικής από το Πανεπιστήμιο του Oxford Brooks και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) και Διδακτορικού (Ph.D) από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Surrey καθώς και M.B.A. από το Πανεπιστήμιο του La Verne.

Έχει διδάξει αρκετά μαθήματα στο χώρο των χρηματοοικονομικών τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει διατελέσει εισηγητής πολλών επιμορφωτικών σεμιναρίων σε στελέχη επιχειρήσεων.  Αρθρογραφεί κατά καιρούς σε διάφορα επιχειρηματικά και οικονομικά περιοδικά και είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Financial Forecasting, Analysis and Modelling: A Framework for Long-Term Forecasting που κυκλοφόρησε από τη Wiley Finance Series τον Φεβρουάριο του 2015. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τοhttp://www.michaelsamonas.gr.