Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρήκε ένα οικονομικό “σωσίβιο”, χάρη σε μια συμφωνία για τη χρησιμοποίηση 21,1 δισ. ευρώ από κεφάλαια που δεν δαπανήθηκαν από τον προϋπολογισμό του 2014, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συμφωνία επικυρώθηκε χθες από τα κράτη-μέλη και πρόκειται να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "Κανονικά τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο τέλος της περιόδου χάνονται", εξήγησε η Επιτροπή.
Η συμφωνία επιτρέπει τη μεταφορά αυτών των 21,1 δισ. ευρώ σε τρία οικονομικά έτη: 16,5 δισ. το 2015, 4,5 δισ. το 2016 και 100 εκ. το 2017. Όμως τα κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τα προγράμματα για τα οποία είχαν διατεθεί αρχικά.
Οι τέσσερις χώρες που επωφελούνται κυρίως είναι η Ιταλία (4,1 δισ.), η Ισπανία (3,4 δισ.), η Τσεχική Δημοκρατία (3,2 δισ.) και η Γαλλία (1,4 δισ.). Η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει 722 εκατ. ευρώ τα τρία οικονομικά έτη για να συγχρηματοδοτήσει προγράμματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει πως η συμφωνία αυτή δεν ρυθμίζει το πρόβλημα των τιμολογίων ύψους 24,4 δισ. ευρώ που οφείλει σε κράτη-μέλη, αλλά και ιδιώτες. Ένα σχέδιο για τη διευθέτηση του χρέους αυτού θα παρουσιασθεί προσεχώς στα κράτη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από τις υπηρεσίες της επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι αρμόδια για τον προϋπολογισμό.
"Περιμένουμε αυτό το σχέδιο", επέμεινε ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών του κοινοβουλίου, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν Αρτουί.
Η συμφωνία για να μετατεθούν στα επόμενα έτη τα 21,1 δισ. ευρώ που τα κράτη δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν, "ανακουφίζει τις πληρωμές για τους προϋπολογισμούς του 2015 και του 2016, αλλά δεν διευθετεί το πρόβλημα των απλήρωτων τιμολογίων", δήλωσε ο Αρτουί στο Γαλλικό Πρακτορείο.