Στο μεγαλύτερο καθεδρικό της Ευρώπης στη μνήμη των θυμάτων της Germanwings

Ένας διαφορετικός "επιτάφιος" θρήνος σήμερα στον καθεδρικό ναό της Κολονίας στη Γερμανία. Ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός της Ευρώπης θα δεχτεί σήμερα χιλιάδες ανθρώπων για να τιμήσουν τη μνήμη των 150 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην αεροπορική τραγωδία της Germanwings, σε μια οικουμενική επιμνημόσυνη δέηση.

Στις τελετές μνήμης θα παραβρεθεί και ο Γερμανός πρόεδρος, Χοακίμ Γκάουκ, η Άνγκελα Μέρκελ αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ και από τη Γαλλία ο υφυπουργός Μεταφορών, Αλέν Βινταλίς.

150 λευκά κεριά τοποθετημένα σε σειρές πάνω στα ξύλινα σκαλοπάτια της χορωδίας καίνε από χθες μέσα στην εκκλησία, ενώ έξω, στην πύλη, μια τεράστια λευκή σημαία με μαύρο σταυρό κυματίζει.

Περίπου 1.400 προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους 500 συγγενείς των θυμάτων, αναμένεται να παραστούν στην εθνική τελετή πένθους, που θα αναμεταδοθεί απευθείας από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την τραγωδία. Ο καθένας θα μπορεί να αφήνει λουλούδια και κεριά περιμετρικά του καθεδρικού ναού και μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό που βρίσκεται πολύ κοντά, όπου έχουν τοποθετηθεί οθόνες για την αναμετάδοση στον υπαίθριο χώρο.

Στις 24 Μαρτίου, το μοιραίο Airbus Α320 της εταιρίας Germanwings που πραγματοποιούσε την πτήση από τη Βαρκελώνη στο Ντίσελντορφ συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι, εκ των οποίων 72 Γερμανοί και 50 Ισπανοί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο Γερμανός συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς που είχε ψυχιατρικά προβλήματα ήταν αυτός που έριξε το αεροπλάνο στα βουνά.

Ο καθεδρικός ναός της Κολονίας

Αριστούργημα γοτθικής τέχνης ο καθεδρικός ναός της Κολονίας, η κατασκευή του οποίου διήρκησε έξι αιώνες (από το 1248 έως το 1880) ανακηρύχθηκε το 1996 από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, πριν περιληφθεί το 2004 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Συγκαταλέγεται στα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών κάθε χρόνο στη Γερμανία.