Διαλύεται η Task Force, μετά από άρνηση της κυβέρνησης

Σε διάλυση οδηγείται ουσιαστικά η περίφημη “Task Force”, μετά από την άρνηση της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί της, όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, η Task Force θα αλλάξει όνομα, ενώ τα περίπου 50 στελέχη της θα μετακινηθούν σε κάποιο άλλο μέρος της Κομισιόν, με ευρύτερο σκοπό να βοηθούν οποιαδήποτε χώρα χρειαστεί τις υπηρεσίες τους, και όχι μόνο την Ελλάδα.

“Το σκεπτικό είναι ότι το μοντέλο της Task Force μπορεί να επεκταθεί σε άλλες χώρες, με αντίστοιχες δυσκολίες”, σημειώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το θέμα αυτό έχει μάλιστα συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως αποκαλύπτει Έλληνας αξιωματούχος. “Ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα στην τελευταία τους συνάντηση ότι η εντολή της Task Force λήγει και θα αντικατασταθεί από έναν νέο θεσμό με τον ίδιο ρόλο, αλλά για όλα τα κράτη-μέλη”, δηλώνει η εν λόγω πηγή.

Όσο για τη σημερινή σχέση της κυβέρνησης με την Task Force, άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει: “Η ελληνική κυβέρνηση κρατά επαφή με την Task Force, αλλά δε συνεργαζόμαστε μαζί τους. Είναι πολιτικό ζήτημα”.

Πάντως, το Reuters σχολιάζει πως αυτή η “παραχώρηση” προς τον Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να αντιμετωπιστεί με δυσαρέσκεια από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, που ήδη εμφανίζονται ενοχλημένες από την άρνηση της Αθήνας να εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις.