Επικριτικός απέναντι στη στάση των χωρών της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο οικονομολόγος Τομάς Πικετί, σχολιάζοντας τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ.
“Νομίζω ότι συμπεριφέρονται άσχημα στους Έλληνες και στη νότια Ευρώπη, αλλά φαίνεται ότι συμπεριφέρονται άσχημα και στους εαυτούς τους”, σχολίασε ο Πικετί, εξηγώντας πως η Ευρωζώνη δεν πηγαίνει καλά οικονομικά, την ώρα που χώρες εκτός ευρώ, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, πηγαίνουν καλύτερα.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι χώρες της Ευρωζώνης έκαναν το λάθος να μετατρέψουν μία κρίση που ξεκίνησε από τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ σε μία κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ επεσήμανε τη δυσκολία του να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα σε 18 χώρες με διαφορετικά επιτόκια, διαφορετικά χρέη, διαφορετικά φορολογικά συστήματα και διαφορετικά επίπεδα ανταγωνισμού.
Ερωτηθείς αν το ευρώ μπορεί να επιβιώσει, ο Πικετί υποστηρίζει πως αυτό είναι εφικτό, όμως χρειάζεται περισσότερη πολιτική ένωση και περισσότεροι δημοκρατικοί θεσμοί, ενώ προτείνει τη σύσταση ενός ξεχωριστού ευρωκοινοβουλίου που θα αποφασίζει για ένα κοινό όριο ελλείμματος, για το ρυθμιστικό πλαίσιο της λειτουργίας των τραπεζών και για άλλα θέματα.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, υπογραμμίζει πως οι συμπεριφορές στελεχών των Βρυξελλών και του Βερολίνου “μοιάζουν σαν να σπρώχνουν την Ελλάδα” εκτός ευρώ, καθώς “όλοι ξέρουν” ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 4% και πάνω για είκοσι χρόνια, και χρειάζεται μία άλλη λύση για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.