Τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιάρμουκ, ένα νότιο προάστιο της Δαμασκού, αφότου οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εξαπέλυσαν την επίθεσή τους εναντίον του, τόνισε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.
Οι 18 σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον καταυλισμό, ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι 12 ετών καθώς και ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση, πρόσθεσε η ΜΚΟ, η οποία επικαλέστηκε ακτιβιστές στο Γιάρμουκ.
Η ίδια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισήμανε ότι χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να κινδυνεύουν από τις μάχες και από τα αλλεπάλληλα πλήγματα της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.
Το ΙΚ, που ελέγχει τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, κατέλαβε την περασμένη εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού, ο οποίος απέχει μερικά χιλιόμετρα από το προεδρικό μέγαρο του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η οργάνωση διατηρούσε σήμερα τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του καταυλισμού σήμερα, ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά την ίδια οργάνωση, ο συριακός στρατός έχει κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς του αντιδρώντας στην εξέλιξη.
Αφότου κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού την 1η Απριλίου οι μαχητές του ΙΚ ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με διάφορες οργανώσεις στο Γιάρμουκ, ανάμεσά τους την Άκναφ Μπέιτ αλ Μάκντις, μια οργάνωση που πολεμά εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ και αποτελείται από Παλαιστίνιους και Σύρους.
Ο καταυλισμός αποτελούσε πεδίο μάχης ήδη πριν από την πολιορκία του ΙΚ. Τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό και η ιατροφαρμακευτική βοήθεια σπάνιζαν για τους 18.000 εναπομείναντες κατοίκους του Γιάρμουκ.
"Αφού υπέμειναν μια καταστροφική διετή πολιορκία από τα κυβερνητικά στρατεύματα, τώρα είναι καθηλωμένοι από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, φοβούνται για τις ζωές τους, ενώ οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού και από αέρος κλιμακώνονται", υπογράμμισε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να διαφύγουν αφότου το ΙΚ εξαπέλυσε την επίθεσή του στον καταυλισμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Προχθές Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι θα εξετάσει τρόπους για να προσφερθεί βοήθεια στους πολιορκημένους.
Ο Πιερ Κρέενμπιλ, επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA) , απηύθυνε έκκληση να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τον καταυλισμό.
"Η κατάσταση στο Γιάρμουκ έχει φθάσει σε σημείο απίστευτης απανθρωπιάς", σχολίασε ο εκπρόσωπος του UNRWA Κρις Γκάνες νωρίτερα και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν 3.500 παιδιά και επαπειλείται μια "σφαγή αθώων".
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, στο Γιάρμουκ ζούσαν σχεδόν 500.000 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό αυτό. Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.