Γκάμπριελ: Είναι ανόητη η Ελληνική απαίτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις

“Ανόητη” χαρακτήρισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την ελληνική απαίτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας προσδιόρισε χθες στα 278,7 δισ. ευρώ.

Όπως σχολίασε ο Γκάμπριελ, σύμφωνα με το Reuters, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να βρει κοινό έδαφος με τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση χρέους, και αυτό το κοινό έδαφος “δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις επανορθώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου”.

Από την πλευρά του, ο Χριστιανοδημοκράτης Έκχαρτ Ρέμπεργκ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι σκόπιμα μπλέκει την κρίση χρέους και τις απαιτήσεις για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με το ζήτημα των επανορθώσεων.

“Για μένα ο αριθμός των 278,7 δισ. ευρώ των υποτιθέμενων πολεμικών οφειλών δεν είναι ούτε κατανοητός, ούτε ορθός”, δήλωσε στο Reuters ο Ρέμπεργκ, και πρόσθεσε: “Το ζήτημα των επανορθώσεων έχει, για μας, αντιμετωπιστεί τόσο από πολιτικής, όσο και από νομικής άποψης”.

Ωστόσο, στελέχη των Πρασίνων και του αριστερού κόμματος Die Linke είναι σαφώς πιο θετικά διακείμενα προς τις ελληνικές απαιτήσεις. Ο Μάνουελ Σάρατσιν των Πρασίνων δήλωσε στο Reuters ότι το Βερολίνο και η Αθήνα θα πρέπει “από κοινού και φιλικά” να θέσουν το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει πράγματι να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο.

Ακόμα πιο αυστηρή με τη γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται η Ανέτε Γκροτ του Die Linke, υποστηρίζοντας πως το Βερολίνο θα έπρεπε τουλάχιστον να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς προκύπτει αυτό το νούμερο.

“Το κατηγορηματικό 'όχι' της γερμανικής κυβέρνησης δεν μπορεί να επιτραπεί. Αυτό είναι προσβλητικό 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου”, ανέφερε στο Reuters η Γκροτ.