Τα αυγά και τα λιπαρά γαλακτοκομικά προλαμβάνουν το διαβήτη

Ένα αυγό την ημέρα..το διαβήτη κάνει πέρα! Η τακτική κατανάλωση αυγών μειώνει κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε παρόμοια οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 2.332 ανδρών ηλικίας 42 έως 60 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση αυγών , όχι μόνο μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Συγκεκριμένα , οι άνδρες που έτρωγαν περίπου τέσσερα αυγά την εβδομάδα είχαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από τους άνδρες που έτρωγαν μόνο ένα αυγό την εβδομάδα.

«Εκτός από την χοληστερίνη, τα αυγά περιέχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν επιδράσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης ή στη μείωση της φλεγμονής, με αποτέλεσμα τη μείωση του κίνδυνου διαβήτη τύπου 2», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Τζέρκι Βιρτάνεν.

Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά ένα τέταρτο. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Lund, στη Σουηδία, εξέτασαν την επίδραση των διαφορετικών πηγών κορεσμένου λίπους στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Διερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες 27.000 ατόμων ηλικίας 45 έως 74 ετών, από τους οποίους 2.860 ανθρώπους διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά μειώσει τον κίνδυνο.

«Εκείνοι που έτρωγαν περισσότερα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ούρλικα Έρικσον. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η συχνή κατανάλωση κρέατος συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα του κρέατος σε λίπος.