“Η εντύπωση ότι τώρα θα ήμασταν πιο ισχυροί διαπραγματευτικά είναι λογική, διότι άλλο είναι να έχεις μία χώρα με τεράστιο έλλειμμα και άλλο μία χώρα με έστω μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Μπορείς όμως να πνιγείς και στα ρηχά”, προειδοποιεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, εξηγώντας πως, αν και η κοινωνία φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να μην πιστεύει ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, στην πραγματικότητα “είναι πολύ εύκολη η διολίσθηση από το 2015 στο 2009”.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, “η σχέση δημοκρατίας και αλήθειας είναι δυσανάλογη και άδικη”, και εξηγεί: “Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι ο κόσμος λέει 'θέλω την αλήθεια, θέλω την ανατροπή' και τελικά ψηφίζει το ψέμα και την επιστροφή στο παρελθόν. Στις εκλογές ψήφισε κατά όλου του παλαιού πολιτικού συστήματος επιλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που επαγγελλόταν την επιστροφή στις παλιές πολιτικές πρακτικές. Δεν ήταν μια ψήφος νεωτεριστική και ριζοσπαστική, ήταν ψήφος βαθιά συντηρητική και οπισθοδρομική, μια ψήφος αγωνίας, ανασφάλειας, κόπωσης. Εν πάση περιπτώσει, ο λαός αποφασίζει κυρίαρχα για τη μοίρα του και μπορεί να αποφασίσει και καταστροφικά”.
Ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες στους εταίρους της χώρας για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, υποστηρίζοντας πως με τη στάση τους ευνόησαν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι με την απόφασή του να μη συμπεριληφθεί στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια η περίοδος 2004-2009 “προστατεύει” τη Δεξιά.
Παράλληλα, παίρνει σαφείς αποστάσεις από τη ρητορική του Αντώνη Σαμαρά. “Πιστωτικό γεγονός με τη διεθνή νομική έννοια του όρου δεν θα γίνει ποτέ”, τονίζει, “διότι αυτό θα είχε ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, ευρύτερες για την Ευρωζώνη και τις ευρωπαϊκές αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Δεν θα μας αναγκάσει κανείς να βγούμε από το ευρώ βεβαίως, θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε και το Grexit και το Graccident, αλλά η Ελλάδα θα παραμένει μια μαύρη τρύπα στο εσωτερικό τυπικά της Ευρωζώνης, αλλά ουσιαστικά εκτός του γίγνεσθαι της Ευρωζώνης. Ανέτως μπορείς να έχεις εσωτερική στάση πληρωμών, χωρίς λεφτά για ανάπτυξη, για επενδύσεις, για νοσοκομεία, για σχολεία και να μην έχεις διεθνές πιστωτικό γεγονός”.
Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει πάντως την ανησυχία του για το πού οδηγείται η χώρα. “Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι η χώρα διολισθαίνει, σέρνεται, υποβαθμίζεται, αποδυναμώνεται και οικονομικά και διαπραγματευτικά. Το άλλο μεγάλο ζήτημα που θεωρώ ότι δημιουργεί έναν βαθύ ιδεολογικό κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία είναι ότι διαμορφώνεται σκόπιμα μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών που πείθεται ότι αρκεί να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία, ότι αρκεί να βρίσκουμε κάθε δεκαπενθήμερο τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις στο παρ' ολίγον. Γινόμαστε μια χώρα της παρ' ολίγον χρεοκοπίας”, σημειώνει.