Στη Βουλή η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση καταστημάτων κράτησης Γ΄ Τύπου και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε ότι δημιουργούνται οι πρώτες φυλακές υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ', που θα λειτουργήσουν στο Δομοκό και θα φιλοξενούν κρατούμενους και υποδίκους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον δέκα χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κατάδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως είναι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κ.λπ. θα φιλοξενούνταν  υποχρεωτικά για δέκα χρόνια στις φυλακές τύπου Γ', χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας και η κράτηση τους εκεί θα επανεξετάζεται κάθε δύο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α' ή Β' τύπου, τότε οι αιτήσεις για άδεια θα ελέγχονται, όπως και σήμερα, από το Συμβούλιο των φυλακών.

Επίσης, προέβλεπε την περιορισμένη τηλεφωνική και η δια ζώσης επικοινωνία των κρατουμένων στις φυλακές τύπου Γ' με τους συγγενείς τους.