Την απόφαση να επιστρέψει έναν πίνακα από την ιδιωτική της συλλογή αποφάσισε η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας. Και αυτό διότι όπως ανακαλύφθηκε ο πίνακας αυτός είχε κατασχεθεί από τους Ναζί, ενώ ανήκε σε κάποιον εβραίο ιδιοκτήτη.
Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από ανεξάρτητη έρευνα, την οποία είχαν παραγγείλει το 2012 τα ανάκτορα σχετικά με έργα που είχαν αποκτηθεί αφού οι Ναζί είχαν ανέβει στην εξουσία στη Γερμανία, το 1933.
"Από την έρευνα φάνηκε πως είχε κατασχεθεί ένας πίνακας", αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.
"Ένας εβραίος συλλέκτης είχε αναγκασθεί το 1942 να δώσει τον πίνακα 'Το δάσος της Χάγης με θέα στο ανάκτορο Χούις τεν Μπος' του Γιόρις φαν ντερ Χάαγκεν στην τράπεζα (των ναζί) Λίπμαν, Ρόζενταλ και σία στο Άμστερνταμ", εξηγούν.
Ο Γιόρις φαν ντερ Χάαγκεν είναι ένας ολλανδός ζωγράφος του 17ου αιώνα.
Μετά τον πόλεμο και την κατοχή της Ολλανδίας από τους Ναζί, ο πίνακας βρέθηκε στα χέρια ενός εμπόρου τέχνης, από τον οποίο τον αγόρασε το 1960 η βασίλισσα Τζουλιάνα, γιαγιά του σημερινού βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ, "χωρίς να γνωρίζει την ιστορία του", σύμφωνα με τους ερευνητές.
Μια βασιλική ένωση για την τέχνη ήρθε σε επαφή με τους απογόνους των ιδιοκτητών με στόχο την επιστροφή του πίνακα, ανακοινώθηκε από τα ανάκτορα. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα άλλες λεπτομέρειες για να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή τους.