Ένα "μπλακ άουτ" άνευ προηγουμένου σημειώθηκε στη γειτονική Τουρκία, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστια προβλήματα. Πάνω από τις μισές από τος συνολικά 81 επαρχίες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων της πρωτεύουσας Άγκυρας και της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Κωνσταντινούπολης, έμειναν χωρίς ρεύμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυκλοφορία διακόπηκε σε τμήματα των δικτύων του μετρό και του τραμ και εμπορικά κέντρα βυθίστηκαν στο σκοτάδι.
Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως ερευνώνται όλες οι πιθανές αιτίες για το μπλακ-άουτ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, αν και διευκρίνισε πως η πιθανότερη αιτία είναι προβλήματα με τις γραμμές μετάδοσης.
Άνθρωποι με μπιτόνια έκαναν ουρά έξω από πρατήρια βενζίνης για να αγοράσουν καύσιμα για γεννήτριες καθώς η διακοπή συνεχιζόταν για περισσότερο από τέσσερις ώρες. Μποτιλιαρίσματα σημειώθηκαν σε διασταυρώσεις καθώς έσβησαν τα φώτα κυκλοφορίας.
"Ο κύριος στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να αποκαταστήσουμε το δίκτυο. Δεν είναι κάτι που βλέπουμε συχνά", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ στη διάρκεια ταξιδιού του στην Μπρατισλάβα, όπως μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.
"Σ' αυτό το στάδιο δεν μπορώ να πω αν το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας είναι πιθανό ή όχι. Δεν μπορώ να πω ούτε αν πρόκειται για μια κυβερνοεπίθεση", πρόσθεσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο Γιλντίζ δήλωσε αργότερα πως περίπου το 80% της ηλεκτροδότησης της Κωνσταντινούπολης έχει αποκατασταθεί και ότι σύντομα θα αποκατασταθεί και η ηλεκτροδότηση στην υπόλοιπη χώρα.
Η μοναδική τουρκική εταιρεία διύλισης πετρελαίου, η Tupras, ανακοίνωσε πως η παραγωγή της δεν επηρεάσθηκε. Η εταιρεία των αεροδρομίων TAV ανακοίνωσε πως τα μεγάλα αεροδρόμια, περιλαμβανομένων αυτών της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, λειτουργούν κανονικά.
Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως διακοπές της ηλεκτροδότησης αναφέρθηκαν σε περισσότερες από 40 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.
Ο Γιλντίζ δήλωσε πως η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές περιοχές στις 10:36 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), κατά τα φαινόμενα εξαιτίας ενός προβλήματος στις γραμμές μετάδοσης. Πρόσθεσε πως ένας πυρήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης δημιουργήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας.
Τέτοια εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι σπάνιες. Ενεργειακοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα "Χουριέτ", είπαν πως είναι το μεγαλύτερο μπλακ-άουτ που σημειώνεται τα τελευταία 15 χρόνια στην Τουρκία.