«Κάνουμε ελέγχους σε όλες τις φαρμακαποθήκες»
Γρίπη και ιώσεις ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους εδώ και εβδομάδες και Το πρόβλημα επιτείνουν οι ελλείψεις στα φάρμακα, που όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, θα ομαλοποιηθεί – άνευ απροόπτου- εντός του επόμενου δεκαημέρου.
ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ότι στη χώρα μας ενώ αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε σχολίασε ότι «εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες».
Αναφορικά με την λίστα των ιατρικών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους τόνισε ότι «αφορά χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής». Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.
Μιλώντας για τα φάρμακα ευρείας χρήσεως τα οποία ήταν σε έλλειψη τις ημέρες των εορτών ανέφερε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.
«Στην Ελλάδα έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία η οποία με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του το φαρμακείο», δήλωσε στην ΕΡΤ.
Αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών σε αρκετά σκευάσματα ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι «ο ΕΟΦ έβγαλε μια πολύ μεγάλη απαγόρευση, πολύ ισχυρή, την ισχυρότερη που έχει βγάλει και αναφέρει 260 κωδικούς». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει έλεγχοι και στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία και στις εταιρείες που τα προμηθεύουν, με αποτέλεσμα έχουν αρχίσει πλέον και ομαδοποιούνται, όχι πλήρως, με ένα 5% με 10% που είναι σε έλλειψη να επιστρέψουν στα ράφια των φαρμακείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
«Οι έλεγχοι που κάναμε είναι ότι να μην στοκάρουν φάρμακα για να τα εξάγουν. Τώρα υπάρχουν οι φαρμακαποθήκες διαφορετικών ειδών και διαφορετικού τρόπου λειτουργίας. Κάθε φαρμακαποθήκη μπορεί να έχει και ένα μικρό απόθεμα για να μπορεί να εξυπηρετεί και σε κάποιες οξείες καταστάσεις τους τα φαρμακεία με τα οποία συνεργάζεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.
Όσον αφορά τις δύο φαρμακαποθήκες που ανεστάλει η λειτουργία τους λόγω άρνησης των ελέγχων τόνισε ότι δεν ανήκαν σε κάποιο σύλλογο αλλά ήταν ιδιώτες αυτόνομοι.
«Οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους. Εφόσον βρεθούν παραπτώματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προχωρούμε σε ανάκληση της άδειας» υποστήριξε ο κ. Φιλίππου.
Ερωτηθείς για τα γενόσημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ και την ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο ο κ. Φιλίππου επισήμανε ότι «θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος σε συγκεκριμένους κωδικούς. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ένα φάρμακο όταν αδειοδοτηθεί έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας με το αντίστοιχό του. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια να κυκλοφορήσει»
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν έχει περάσει ακόμα στην κουλτούρα μας η χρησιμοποίηση των γενόσημων, όπως σε άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία.
Ο ίδιος επισήμανε ότι για συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, σε συνεργασία με την HΔΙΚΑ, θα συνταγογραφούνται οι δραστικές ουσίες.
«Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο», προσέθεσε. Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων και τις εξαγγελθείσες αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα δήλωσε ότι αυτή «είναι μία πρακτική η οποία έχει εφαρμοστεί το 2020 που είχαμε πάλι φάρμακα τα οποία η τιμή τους ήταν χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους», γεγονός που είχε ως συνέπεια η εταιρείες προχωρούν σε ανάκλησή τους.
Ο ίδιος θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων αλλά περιορισμένης διαθεσιμότητας.
«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλη στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες» δήλωσε ο κ. Φιλίππου.