Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που έρχονται στην ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει ενώπιον των θεσμών.
Η συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να μην έχει ξεκινήσει καλά. Μάλιστα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το Βήμα, η συζήτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες. Δίχως ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της μέρας θα υπάρξει κάτι θετικό για την ελληνική πλευρά.
Η αλήθεια είναι ότι από χθες τα μηνύματα που έφταναν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ήταν και ότι καλύτερο. Η τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch μόνο καλό νέο δεν ήταν για την ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα που τις τελευταίες ημέρες κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης πυκνώνουν τις τοποθετήσεις τους με τις οποίες κάνουν λόγο για ρήξη με τους δανειστές και κυρίως με τη Γερμανία.
Την αρχή έκανε ο Γιάννης Βαρουφάκης ανήμερα της 25ης Μαρτίου από τα Χανιά όπου βρισκόταν για την παρέλαση, σειρά πήρε στη συνέχεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της γερμανικής πλευράς και της ΕΕ.
Τι περιλαμβάνει η λίστα
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ρυθμό ανάπτυξης 1,4%.
Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.
Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
Στη συζήτηση με το Brussels Group συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά η Ελενα Παναρίτη ο Γ. Χουλιαράκης και ο Ν. Θεοχαράκης.