ΕΚΤ: Χρήματα στις τράπεζες, μόνο αν δεν καταλήξουν στην Ελληνική κυβέρνηση!

Συνεχίζουν την σκληρή στάση τους απέναντι στην Ελλάδα οι επικεφαλής κεντρικών Τραπεζών σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά την αύξηση με το σταγονόμετρο του ορίου για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA, με νέες δηλώσεις του οι κεντρικοί τραπεζίτες δείχνουν ξεκάθαρα προς την ελληνική κυβέρνηση το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε σήμερα στο Bloomberg ότι η ELA δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση κυβερνήσεων.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ εξετάζει κάθε εβδομάδα τις ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την λειτουργία του ELA.

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στη διακίνηση Κεφαλαίων αρκέστηκε να απαντήσει ότι "η επιβολή τέτοιων μέτρων είναι ένα εργαλείο της ύστατης επιλογής".

Ο ίδιος επέμεινε στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. "Όλοι θέλουν να δουν η Ελλάδα να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη με πειστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της", είπε ο κ. Νουαγιέ.

Όπως τόνισε οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα να ακολουθήσει έναν "ξεκάθαρο δρόμο μεταρρυθμίσεων".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ερωτηθεί, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το απόγευμα, για τις συνέπειες που έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΚΤ απέρριψε πρόταση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των Τραπεζών να απαγορευθεί στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα η αύξηση του χαρτοφυλακίου εντόκων γραμματίων τους, λόγω της ανησυχίας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο μία πρόοδο σε πολιτικό επίπεδο.