Στο θέμα μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα με τίτλο "η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα ρίσκο που δεν αξίζει να πάρουμε", αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά μακροπρόθεσμα το κόστος θα είναι τρομερό.
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως "'άσχημη λέξη" το Grexit, το οποίο δεν θα έπρεπε να είχε επινοηθεί ποτέ.
"Περισσότερο από μια συμβατική χρεοκοπία, η απόφαση αποχώρησης από ένα νόμισμα συνδέεται συχνότερα με ισχυρές αναταράξεις", γράφουν οι FT και συμπληρώνουν ότι "έχει συμβεί μόνο σε στιγμές ιστορικής αποτυχίας, όπως όταν η Γερμανική Βαϊμάρη εγκατέλειψε το παλιό μάρκο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες του ευρώ δεν προέβλεψαν ρυθμίσεις για τη δυνατότητα εξόδου μιας χώρας, αναφέρεται στο δημοσίευμα".
Όπως σημειώνεται ακόμη, "από τότε που το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, η ατίθαση συμπεριφορά των ηγετών του έχει οδηγήσει σε έξαρση των συζητήσεων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Δεν πρόκειται για μια απλή απειλή με στόχο να επανέλθει στην τάξη η Αθήνα. Μετά την αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν την οικονομία, οι έλληνες ψηφοφόροι ανέδειξαν τον Ιανουάριο ένα κόμμα που υποσχέθηκε να ακυρώσει όποια πρόοδο είχε επιτευχθεί. Αντί να υπομείνουν το κουραστικό παιχνίδι των υποσχέσεων που δίνονται κακόπιστα με αντάλλαγμα την παράταση των δανείων, πολλοί Ευρωπαίοι (συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων Γερμανών) θα προτιμούσαν η Ελλάδα να βάλει τέλος στο δράμα και να επαναφέρει τη δραχμή.
Η αιτία της αντίδρασής τους, σύμφωνα με τους FT, οφείλεται στο γεγονός ότι πιστεύουν πως πλέον μια έξοδος δεν θα δημιουργούσε μια υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη. Η οικονομική έκθεση στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2012. Όσοι είχαν ελληνικό χρέος το ξεφορτώθηκαν στο διάστημα αυτό. Τώρα υπάρχουν ισχυρά τείχη προστασίας που θα αποτρέψουν την μετάσταση από μια χώρα στις άλλες. Τέλος, η ΕΚΤ είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πιέσεις από ότι στο απόγειο της κρίσης πριν από τρία χρόνια.