Ταχίνι και χαλβά όχι μόνο Καθαρά Δευτέρα και Σαρακοστή αλλά κάθε μέρα!

Πολλοί από εμάς έχουμε συνδυάσει το χαλβά από ταχίνι (γνωστό και ως «χαλβά του εμπορίου») με την Καθαρά Δευτέρα και το ταχίνι με την περίοδο της Σαρακοστής. Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, τα εδέσματα αυτά έχουν κάθε λόγο να αποτελούν κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.
 
Συγκεκριμένα, το ταχίνι, που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία, επειδή δε μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός, θεωρούνται απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Με πολλές εφαρμογές σε πίτες, σούπες, σαλάτες και γλυκά, μπορεί να ενταχθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο, προσφέροντας γεύση και θρέψη!
 
Αντίστοιχα, ο χαλβάς από ταχίνι αποτελεί άριστη διατροφική επιλογή για κάθε στιγμή της μέρας, ενώ συνίσταται πλέον από αρκετούς διαιτολόγους ως καθημερινό συμπλήρωμα, όχι μόνο σε ανθρώπους επιθυμούν μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και σε αυτούς που αθλούνται. Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής  «Κατά την άθληση, το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την αναπλήρωση του γλυκογόνου, μεγαλύτερη ποσότητα μαγνησίου για την καλύτερη μυϊκή συστολή αλλά και αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες που αυξάνεται κατά την άσκηση. Η επιλογή, επομένως, θρεπτικών γευμάτων και κατάλληλων σνακ για τη συμπλήρωση της διατροφής, είναι απαραίτητη. Στην κατηγορία του γλυκού, η λύση στα παραπάνω ακούει στο όνομα «χαλβάς από ταχίνι» - ένα γλυκό που δίνει ενέργεια αργής αποδέσμευσης, ω-3 λιπαρά οξέα, σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, σίδηρο και μαγνήσιο». 
Μάλιστα, σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο χαλβάς από ταχίνι δεν κάνει καλό μόνο σε ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
 
Πρόσφατες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας εντάσσουν τις μπάρες χαλβά στα κυλικεία των σχολείων ως το πλέον υγιεινό σνακ, το οποίο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών και αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας. 
 
Συνοψίζοντας, για όλους τους παραπάνω λόγους, το ταχίνι και ο χαλβάς από ταχίνι είναι δύο εδέσματα που μπορούν να έχουν ξεχωριστή θέση στο καθημερινό τραπέζι, όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή αλλά και κάθε μέρα!