Ίσως το τελευταίο τηλεφώνημα που θα περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρούσα χρονική στιγμή ήταν αυτό της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον κάλεσε στο Βερολίνο για διμερείς συνομιλίες σε «φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα».
Η Γερμανίδα καγκελάριος βλέπει τη ρητορική μεταξύ των δύο χωρών να αγγίζει σταδιακά τα όρια της πολεμικής, με τους τόνους να έχουν ανέβει κατακόρυφα και τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας να τείνουν να επιστρέψουν σε μεταπολεμικά επίπεδα. Με την κίνηση αυτή επιχειρεί να περάσει ως πρωτοβουλία του Βερολίνου την επιχείρηση αποκλιμάκωσης της φορτισμένης ατμόσφαιρας με την Αθήνα, την ώρα που η διεθνής κοινότητα δείχνει να φοβάται όλο το περισσότερο το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στην Ελλάδα που θα μπορούσε να θέσει τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη εν αμφιβόλω. Ενδεικτικά είναι τα τηλεφωνήματα του Λευκού Οίκου χθες τόσο στον Γιάννη Δραγασάκη, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για εύρεση λύσης για την Ελλάδα άμεσα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα.
Παράλληλα, η πρόσκληση από τη Γερμανίδα Καγκελάριο έρχεται τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πλέον, μπροστά στο αδιέξοδο, θα αναζητήσει πολιτική λύση σε κορυφαίο επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Το αδιέξοδο για την Αθήνα εκπορεύεται από την αδιαλλαξία του Βερολίνου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης στην τηλεφωνική συνομιλία του με την Κάρολιν Ατκινσον, βοηθό σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα Οικονομίας, κατά την οποία τόνισε ότι η Αθήνα κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιτύχουν οι διαδικασίες, με μία μόνο χώρα κάνει ότι μπορεί για να σπάσει τη συμφωνία, φωτογραφίζοντας την Γερμανία. Έτσι, η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να φρενάρει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, διατηρώντας ουσιαστικά τη λύση για την Ελλάδα ως ένα θέμα διμερών επαφών Ελλάδας - Γερμανίας. Ο λόγος που το Βερολίνο θέλει να αποφύγει το να τεθεί το θέμα ενώπιον όλων των εταίρων είναι για να αποφύγει τυχόν συγκρούσεις με άλλους εταίρους για τους τρόπους αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, κάτι που θα δικαιώσει τη ρητορική της Αθήνας για τη στάση της Γερμανίας σε αντίθεση με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.
Από το κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν ότι το Βερολίνο συνυπολογίζει το πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί, καθώς είναι πλέον δεδομένο ότι υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που αντιτίθενται στη γερμανική σκληρή γραμμή, παραπέμποντας μάλιστα και στις χθεσινές δηλώσεις στήριξης του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες απλώνει χείρα βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, προκαλώντας τριγμούς στο «αρραγές» μέτωπο της Γερμανίας. Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου «βλέπουν» πίσω από την πρόσκληση Μέρκελ τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας να πείσει τους εταίρους ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 20 Φεβρουαρίου μέσα από ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο, το οποίο όμως επιχειρεί να τορπιλίσει η Γερμανία λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό κόστος που θα έχει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό ενόψει εκλογών σε Ισπανία και Ιρλανδία, από μία υποχώρηση μπροστά στα ελληνικά αιτήματα.
Τέλος, πίσω από την προσπάθεια αποκλιμάκωσης που επιχειρεί η Μέρκελ βρίσκεται και η γεωπολιτική σκακιέρα, την οποία η ελληνική πλευρά έχει φροντίσει να εντάξει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.Ουκρανική κρίση και απειλή του τζιχαντισμού ανησυχούν το Βερολίνο, που σε περίπτωση ατυχήματος στην Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο θα δει έναν πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας στο γεωστρατηγικό σημείο της ανατολικής Μεσογείου να καταρρέει με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.