Ποιες επισκέψεις της Καϊλή στο Κατάρ έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των βελγικών αρχών - Τι ελπίζει ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι
Παρά την προσπάθεια του Φραντσέσκο Τζόρτζι να πάρει όλο το φταίξιμο πάνω του, η Εύα Καϊλή βρίσκεται σε δύσκολη θέση για το σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ, που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Ελληνίδα πολιτικό την καίει Γερμανία συνάδελφό της στην Ευρωβουλή, ενώ οι επισκέψεις της Καϊλή στο Κατάρ έχουν μπει στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών. Σημαντικό ρόλογια την διαλεύκανση της υπόθεσης παίζει και η ανακάλυψη πώς το κύκλωμα «ξέπλενε» χρήμα μέσω ΜΚΟ και με αρχηγό τον λομπίστα, Αντόνιο Παντσέρι.
Η ευρωβουλεύτρια των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, είναι επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής και αφήνει αιχμές για τους χειρισμούς της Εύας Καϊλή σχετικά με το Κατάρ.
«Αρνήθηκα πάντοτε προσφορές χρηματοδότησης για να ταξιδέψω στο Κατάρ και παρακολουθούσα στενά τη δουλειά των αποκαλούμενων ‘ομάδων φιλίας’. Ήταν προφανές πως κάποιοι συνάδελφοι από τους Σοσιαλιστές είχαν μία ισχυρή ατζέντα υπέρ του Κατάρ. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν σκέφτηκα πως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό θα συνδεόταν με παράνομη εξωτερική παρέμβαση και οι κατηγορίες με έχουν σοκάρει», είπε χαρακτηριστικά η Χάνα Νόιμαν στο Mega.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι επισκέψεις της Εύας Καϊλή στο Κατάρ:
- 31/10 συνάντηση με τον ανώτατο αξιωματούχο του Κατάρ
- Συνάντηση με πρωθυπουργό και Υπουργό εργασίας
- Επιστροφή στο κοινοβούλιο
- Επιστροφή στο Κατάρ για την έναρξη του Μουντιάλ
Από την άλλη μεριά, ο σύντροφος και πατέρας της κόρης τους έχει δώσει πολλά στοιχεία έως τώρα. Αφενός επιχειρεί να ελαφρύνει την θέση του, συνεργαζόμενος με τις αρχές και αφετέρου να απαλλάξει την Εύα Καϊλή από τις δικές ευθύνες, που μπορείς να της στοιχίσουν φυλάκιση, αν καταδικαστεί.
Πώς «ξέπλενε» χρήμα μέσω ΜΚΟ το κύκλωμα
Τεράστιες «τρύπες» φαίνεται πως έχουν τα ελεγκτικά μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με τις ΜΚΟ με αρχηγό των πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες στο ευρωπαϊκό μητρώο Διαφάνειας, οι οποίες οφείλουν να δηλώνουν από πού παίρνουν χρήματα και άλλες που δεν είναι.
Οι τελευταίες δηλώνουν πως το 50% των εσόδων τους έρχεται από συνδρομές των μελών τους και το άλλο 50% από ιδρύματα.
Τα εν λόγω ιδρύματα μπορεί να είναι εκτός Ευρώπης, οι οποίες δεν είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς από πού προέρχονται τα εισοδήματά τους και ποιο πρόσωπο κρύβεται από πίσω.
Γεγονός που απ’ ό,τι φαίνεται ωφέλησε τη δράση του Ιταλού Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και των συνεργατών του.