Εύα Καϊλή: Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν ότι τους προσέγγισε για την κατάργηση της βίζας για το Κατάρ

Εύα Καϊλή: Ευρωβουλευτές καταγγέλλουν ότι τους προσέγγισε για την κατάργηση της βίζας για το Κατάρ

Ανάμεσά τους ο Κύπριος εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, τον οποίο προσπάθησε να πείσει, να καταθέσει τροπολογία υπέρ του κράτους του Κόλπου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, καθώς ευρωβουλευτές καατγγέλλουν τώρα, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους προσέγγισε, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άρση της θεώρησης βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες του Κατάρ.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, μιλώντας στον τ/σ ΣΙΓΜΑ αποκάλυψε, ότι είχε προσεγγιστεί από την Εύα Καϊλή, προκειμένου να τον πείσει να κάνει κάποιες τροπολογίες, για την έκθεση που αφορούσε το Κατάρ, η οποία ήταν καταδικαστική. «Αυτό συμβαίνει μεταξύ συναδέλφων. Όταν είδα τις τροπολογίες και αφορούσαν το Κατάρ, μπήκαν ψύλλοι στα αυτά μου και πήρα τηλέφωνο τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Κορνηλίου και του είπε, ότι σαν Κύπρος δεν πρέπει να ασχοληθούμε» είπε ο κ. Φουρλάς.

«Η τροπολογία θα έλεγε, ότι το Κατάρ δεν ήταν τόσο αυστηρό στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάταξης της ομοφυλοφιλίας. Αφορούσε θέματα, που θα "νέρωναν" το αυστηρό ύφος της έκθεσης» ανέφερε ο Κύπριος ευρωβουλευτής και συμπλήρωσε ότι εν τέλει, ο ίδιος δεν έκανε καμία τροπολογία. «Όλοι είχαμε σχολιάσει την ομιλία της κ. Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έλεγε τα καλύτερα για το Κατάρ. Μου είχε κάνει εντύπωση -και είχα απευθυνθεί στην ίδια- ήταν η αναφορά της ότι "το Κατάρ έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή με την Τουρκία" και ότι "ο ρόλος της Τουρκία και του Κατάρ είναι ο καλύτερος"». Ο ίδιος τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι «το Κατάρ είναι ο κύριος χρηματοδότης της Τουρκίας και δεν γίνεται να ξεπλένουμε το Κατάρ».

Αλλά και ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρικ Μάρκαρντ, εισηγητής της επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα της άρσης των θεωρήσεων για τους πολίτες του Κατάρ, αποκάλυψε ότι η Εύα Καϊλή τον προσέγγισε, ενδιαφερόμενη για την απελευθέρωση της βίζας, κάτι το οποίο δεν θεώρησε «τόσο ασυνήθιστο», καθώς η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εργάστηκε σε θέματα του Κόλπου. «Αυτό που ήταν λίγο ασυνήθιστο», λέει ο Μάρκαρντ στην DW, είναι ότι «ήταν πολύ προφανές, ότι ήταν πολύ υπέρ της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης στο Κατάρ, γρήγορα, με όχι τόσο πολλές προϋποθέσεις, αλλά από την άλλη, δεν ενδιαφερόταν τόσο για τις άλλες χώρες, Εκουαδόρ, Κουβέιτ και Ομάν».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μάρκαρντ, «δεν είχε άμεση επιρροή στον φάκελο, καθώς δεν μετείχε στις διαπραγματεύσεις της επιτροπής αυτής». Επιβεβαιώνει όμως, ότι η Εύα Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, του οποίου το σπίτι επίσης ερευνήθηκε, συμμετείχαν ή ψήφισαν, όταν η επιτροπή LIBE ενέκρινε την πρόταση απελευθέρωσης της βίζας. Αυτό ενδεχομένως μπορεί να συμβεί όταν απουσιάζουν άλλα μέλη της ίδιας παράταξης από την επιτροπή. Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Γερμανός εισηγητής συνιστά να επιστρέψει όλος ο φάκελος στην επιτροπή.

Άλλη ευρωβουλευτής, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανίδα Σοσιαλίστρια, Καταρίνα Μπάρλεϊ, ανέφερε πως η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε ξαφνικά και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την άρση της υποχρέωσης θεώρησης, παρότι δεν είναι μέλος αυτής της επιτροπής και συμπεριφέρθηκε περίεργα. «Κάθισε στο πίσω μέρος της αίθουσας, όπου συνήθως κάθονται μόνο οι υπάλληλοι», είπε η Καταρίνα Μπάρλεϊ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Μακριά από την ομάδα μας. Μπορείτε επίσης να πει κανείς ότι κρυβόταν» συμπλήρωσε.