Πιο ευφυείς όσοι φέρουν τα γονίδια του αυτισμού

Τα γονίδια που συνδέονται με τον αυτισμό αυξάνουν τον δείκτη νοημοσύνης, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι γενετικοί παράγοντες, που παίζουν ρόλο στον αυτισμό, φαίνεται να σχετίζονται με την αυξημένη νοητική ικανότητα σε άτομα που δεν έχουν την αναπτυξιακή κατάσταση, αποκάλυψε η νέα μελέτη.

Επιστήμονες από Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν το γενετικό υλικό σχεδόν 10.000 ατόμων που ζουν στη Σκοτία. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ νοημοσύνης.

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι εκείνοι που έφεραν στο DNA τους γενετικές παραλλαγές που συνδέονταν με τον αυτισμό, είχαν ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ από εκείνους που δεν έφεραν τα γονίδια του αυτισμού. Επιπλέον, μια περαιτέρω απόδειξη προέκυψε όταν οι ίδιες δοκιμές διεξήχθησαν σε 921 εφήβους, οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε μια αυστραλιανή μελέτη διδύμων.

Η σχέση μεταξύ του αυτισμού και της ευφυΐας δεν είναι σαφής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Παρά το γεγονός ότι το 70% των ατόμων με αυτισμό έχουν μια διανοητική αναπηρία, ορισμένα άτομα με τη διαταραχή μπορεί να εμφανίσουν υψηλότερο από το μέσο όρο μη-λεκτική νοημοσύνη. Αυτή η μορφή της νοημοσύνης επιτρέπει την επίλυση προβλημάτων με τη χρήση δεξιοτήτων συλλογισμού, που απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου χρήση της γλώσσας, η οποία είναι μειωμένη σε άτομα με αυτισμό.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η γενετική παραλλαγή που αυξάνει τον κίνδυνο για αυτισμό σχετίζεται με καλύτερη γνωστική ικανότητα σε μη αυτιστικά άτομα", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τόνι Κιμ Κλαρκ.

"Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα γονίδια που προκαλούν τον αυτισμό μπορεί στην πραγματικότητα να παρέχουν, κατά μέσο όρο, ένα μικρό διανοητικό πλεονέκτημα σε αυτούς που τα μεταφέρουν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πάσχουν από αυτισμό", επεσήμανε ο ερευνητής Νικ Μάρτιν.