Να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της επιχείρησης δημοσιονομικής ασφυξίας που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου καθοδηγείται από το Βερολίνο επιχείρησε το βράδυ του Σαββάτου ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για τη στάση που τήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαιρώντας την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αυξάνοντας τη ρευστότητα του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ, ενώ το σχετικό αίτημα ήταν για 5 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι όπως είχε τονίσει από προχθές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, «η ΕΚΤ στην απόφασή της δεν φαίνεται να έχει ενσωματώσει τη συμφωνία του Eurogroup».
Σύμφωνα με τα όσα διαμηνύουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, πίσω από τη στάση της Φρανκφούρτης βλέπουν τη σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα, άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του κ. Τσίπρα κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις που πηγάζουν από το Βερολίνο και στόχο έχουν να φτάσουν την κυβέρνηση σε τόσο οριακό σημείο που να τεθεί σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητά της, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία που τελούν σε προεκλογική περίοδο, με τις δυνάμεις της Αριστεράς που πρόσκεινται στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος της λιτότητας να παρουσιάζουν «επικίνδυνη» για τη Γερμανία δυναμική.
Γι’ αυτό το λόγο σε μία προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη που έχει στείλει την πρώτη δέσμη μεταρρυθμίσεων και να αποκλιμακώσει την ένταση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σειρά τηλεφωνικών επαφών, η οποία θα συνεχιστεί τόσο σήμερα, όσο και καθ' όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας με κατάληξη το ταξίδι του στο Παρίσι και την ομιλία του στο συνέδριο του ΟΟΣΑ, παρουσία του γγ του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία.
Έτσι το Σάββατο το βράδυ ο κ. Τσίπρας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η οποία από το Μαξίμου χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική και σε καλό κλίμα, έστειλε ένα μήνυμα σε αυστηρό τόνο ότι αφενός σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ, αλλά αυτή δεν επιτρέπεται να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Φρανσουά Ολάντ. Κατά την συνομιλία τους συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση των δύο υπουργών και στην Αθήνα.
Κυριακή και Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, όσο και με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν που έχουν στηρίξει μέχρι στιγμής τις ελληνικές θέσεις, τραβώντας διαχωριστική γραμμή από την πολιτική του Βερολίνου.
Την ίδια ώρα ιδιαίτερης βαρύτητας χαρακτηρίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο η συνέντευξη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική Welt άφησε αιχμές κατά της γερμανικής επιμονής στην ίδια πολιτική, τονίζοντας ότι ορισμένοι στην Ευρώπη «δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα». Εκτός αυτού, ο κ. Γιούνκερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης που έχει θέσει στην ευρωπαϊκή αντζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ποσοστό των ανασφάλιστων και την ανεργία, ενώ με μία φράση του, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση ουσιαστικά επικύρωσε την κατάργηση της τρόικας και το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είπε ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι».