Τα αποκαλυπτικά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και από την ηλικία των 20 ετών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το «πρωτοφανές» εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η ασθένεια αρχίζει να «ροκανίζει» τον εγκέφαλο μισό αιώνα πριν από την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.
Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για έγκαιρη θεραπεία στους ασθενείς στα πολύ πρώιμα στάδια της νόσου, γεγονός που θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ή ακόμα και την διακοπή της εξέλιξης της ασθένειας.
Ωστόσο οι Βρετανοί ειδικοί προειδοποίησαν ότι η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ενώ δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι που εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ στους εγκεφάλους τους στα 20 τους, θα αναπτύξουν τη νόσο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, εξέτασαν τον εγκέφαλο ηλικιωμένων ασθενών, με ή χωρίς την νόσο, καθώς επίσης συνέλλεξαν δείγματα από 13 άτομα ηλικίας 20 έως 66 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεότεροι άνθρωποι δεν εμφάνισαν κανένα πρόβλημα μνήμης μέχρι που κατέληξαν σε θάνατο.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι το β-αμυλοειδές, η τοξική πρωτεΐνη που σχετίζεται με την νόσο του Αλτσχάιμερ, είχε αρχίσει την εγκατάσταση της ήδη από την ηλικία των 20 ετών. Αυτό δείχνει ότι η βλάβη στον εγκέφαλο ξεκινάει περίπου 15-20 χρόνια πριν από την εμφάνιση της νόσου.
Οι μάζες β-αμυλοειδούς βρέθηκαν στο εσωτερικό των νευρώνων και στα κύτταρα του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στη μνήμη και την προσοχή, και είναι από τα πρώτα που «πεθαίνουν» κατά την διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης, καθώς και στην νόσο του Αλτσχάιμερ.
«Η δια βίου συσσώρευση του β-αμυλοειδούς συμβάλλει πιθανόν στην ευπάθεια αυτών των κυττάρων. Οι αυξανόμενες μάζες πιθανό να βλάπτουν και να σκοτώνουν τελικά τους νευρώνες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Σανζί Γκεουλά.