Το καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του σωματείου Αστυνομικών
Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της πόλης σχετικά με παιδιά που αφήνονται σε νοσοκομεία.
«Δυστυχώς εν έτη 2022 στη Θεσσαλονίκη δεν έχει εξασφαλιστεί μια δομή για τα κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά ώστε να φιλοξενούνται μέχρι να αποφασιστεί από τις αρχές που θα καταλήξουν και τα στέλνουν σε θαλάμους νοσοκομείων λες και είναι άρρωστα βάζοντας δυο αστυνομικούς να τα φυλάνε ανά οκτάωρο, λες και είναι κρατούμενοι», αυτό τόνισε μιλώντας στον Status fm ο Βασίλης Κλεάνης.
Οι αστυνομικοί επισημαίνουν πως οι ίδιοι, αναλαμβάνουν ρόλους που όχι μόνο δεν είναι αρμοδιότητας τους, αλλά κανονικά θα έπρεπε να ασκούνται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως κάνουν τις...«νταντάδες» σε ανήλικα παιδιά όλων των ηλικιών.
«Δύο αστυνομικοί ανά οκτάωρο, καλούνται να φυλάνε μέσα στα νοσοκομεία ακόμα και βρέφη ενός μήνα. Έχει ανήλικα που έχουν παρεκκλίνουσα και πολύ προβληματική συμπεριφορά και τα οποία οι αστυνομικοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα διαχειριστούν. Σε μια περίπτωση υπήρχαν οκτώ παιδάκια με ασθένειες τα οποία φύλασσαν τέσσερις αστυνομικοί, χωρίς να νοιάζει κανέναν εάν θα κολλήσει κάποιος αστυνομικός. Υπάρχουν άλλα παιδιά 12-14 ετών τα οποία καπνίζουν και σου ζητούν τσιγάρο για να ηρεμήσουν. Την ίδια στιγμή το κάθε νοσοκομείο, περιμένει από τους αστυνομικούς να είναι υπεύθυνοι για αυτά τα παιδιά, να τα πάνε βόλτα, να τα ταΐσουν, να τα κρατήσουν απασχολημένα, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο άλλο προσωπικό, το οποίο φυσικά ασχολείται με τα παιδιά ασθενείς και όχι με αυτά της προστατευτικής φύλαξης. Εγώ έχω πάει παιδί σε παιδότοπο, έχω χρησιμοποιήσει τα δεδομένα από το κινητό μου για να δει ποδόσφαιρο για να μη δημιουργεί πρόβλημα, έχω πάει παιδί στο πάρκο βόλτα, με κίνδυνο να διαφύγει και να έχω τεράστιο πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Κλεάνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στη διάρκεια του 2021, σε προστατευτική φύλαξη βρέθηκαν 117 παιδιά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, παιδιά για τη φύλαξη των οποίων διατέθηκαν συνολικά 4.598 αστυνομικοί. Δηλαδή κατά μέσο όρο 383,16 αστυνομικοί δεν απασχολούνται στην αστυνόμευση της πόλης και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αλλά με το «ντάντεμα» παιδιών σε νοσοκομεία.Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά των αστυνομικών που απασχολούνται για το έτος 2022, με τον μέσο όρο μέχρι τον Ιούνιο να είναι 382,6 αστυνομικοί τον μήνα.