“Ναι” από το Eurogroup στην παράταση του προγράμματος

“Ναι” είπε το Eurogroup στην παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά τέσσερις μήνες, μετά το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.

“Η συμφωνία της Ευρωζώνης με την Ελλάδα που επετεύχθη την Παρασκευή επιβεβαιώνεται. Οι Έλληνες έχουν πολλή δουλειά να κάνουν μέχρι τα τέλη Απριλίου. Θέλουμε όλοι να δούμε αριθμούς τώρα”, ανέφερε μέσω Twitter o Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, που ήταν και ο πρώτος που... μαρτύρησε την έγκριση του Eurogroup.

“Μετά την απόφαση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, οι εθνικές διαδικασίες για την παράταση του ελληνικού προγράμματος μπορούν να ξεκινήσουν”, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, συμπληρώνοντας: “Ο κατάλογος των ελληνικών μεταρρυθμιστικών μέτρων κρίθηκε επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης δεν έγινε δεκτή αυτούσια, αλλά με ορισμένες αλλαγές, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Πλέον, το μόνο που απομένει για να οριστικοποιηθεί η παράταση του προγράμματος είναι η έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, πριν την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Ήδη, το αίτημα έχει σταλεί στο γερμανικό κοινοβούλιο από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Η παράταση του προγράμματος αναμένεται, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, να σταματήσει τον κίνδυνο μαζικών αναλήψεων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά δε λύνει την άμεση ανάγκη χρημάτων για το ελληνικό δημόσιο. "Πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να μην έχει χρήματα την επόμενη εβδομάδα", σημειώνει το δημοσίευμα.