Την οργή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, κατά της ελληνικής πρότασης για παράταση της δανειακής σύμβασης.
Σε σχετικό σημείωμα που κατέθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η πρόταση της ελληνικής πλευράς χαρακτηρίζεται “δούρειος ίππος” (!), με το επίμαχο σημείο να αναφέρει τα εξής:
“Η επιστολή δε συμμορφώνεται με την τελευταία θέση του Eurogroup. Μάλλον αντιπροσωπεύει έναν δούρειο ίππο, αποσκοπώντας στην παροχή χρηματοδότησης-γέφυρας και ουσιαστικά βάζοντας τέλος στο τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μία ανακοίνωση του Eurogroup την Παρασκευή”.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το ελληνικό αίτημα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο και αφήνει τεράστιο περιθώριο για ερμηνείες, ενώ υπογραμμίζονται τρία βασικά σημεία στα οποία το Βερολίνο εντοπίζει ασάφειες:
“Δεν περιλαμβάνει καμία σαφή δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και ισοδυναμεί σχεδόν με καθαρό πάγωμα των ελληνικών μέτρων. Είναι εντελώς ασαφές πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πληρώσει τις οφειλές της μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την παρούσα μείωση των φορολογικών εσόδων”.
Κατόπιν, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά:
Πρώτον, οι “τρεις θεσμοί” (το σχήμα που μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ως τρόικα) να μελετήσουν εξονυχιστικά την παρούσα δημοσιονομική θέση της Ελλάδας και να δώσουν τη συμβουλή τους στο Eurogroup για το αν είναι εφικτή η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση των ελληνικών προτάσεων, με επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και εξασφαλισμένη βιωσιμότητα του χρέους.
Δεύτερον, μία ξεκάθαρη δέσμευση από την Ελλάδα που θα μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και μόνο τις εξής τρεις προτάσεις: “Αιτούμαστε παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της εντός αυτού ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για οποιεσδήποτε αλλαγές σε μέτρα από το υπάρχον μνημόνιο. Και σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα”.
Τρίτον, να επιβεβαιώσει η Ελλάδα ότι δε θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα ακυρώσουν μεταρρυθμίσεις του τρέχοντος προγράμματος, μεταξύ αυτών και τα νομοσχέδια που σχεδίαζε η κυβέρνηση να καταθέσει εντός της εβδομάδας.
Τέλος, το Βερολίνο υποστηρίζει η διαθεσιμότητα των 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δεν θα πρέπει να παραταθεί, με δεδομένο ότι οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πέρυσι.