Τι ακριβώς ζήτησε η κυβέρνηση από τους εταίρους με την παράταση

Λεπτομέρειες σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για επέκταση της δανειακής συμφωνίας, το οποίο κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, δόθηκαν στη δημοσιότητα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο σχετικό κείμενο, η κυβέρνηση "δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου, αλλά παράταση της δανειακής σύμβασης".

Πρακτικά και σύμφωνα με το κείμενο του αιτήματος, εκφράζεται "η επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία".

Διαβάστε στο news: Μνημόνιο και Δανειακή Σύμβαση: Ποια είναι η διαφορά

Αναλυτικά:

 

Το αίτημα για επέκταση της δανειακής συμφωνίας

 

  1. 1.       Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη,  κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

 

  1. 2.       Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

 

  1. 3.       Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

  1. 4.       Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.