Επιστήμονες στις ΗΠΑ βεβαίωσαν ότι τα αντικαπνιστικά χάπια βοηθούν αποτελεσματικά τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, ακόμη και αν οι τελευταίοι δεν έχουν αποφασίσει να το κάνουν άμεσα.
Συνήθως οι γιατροί περιμένουν έως ότου οι καπνιστές έχουν πάρει την απόφαση να σταματήσουν το κάπνισμα, προτού συνταγογραφήσουν αντικαπνιστικά χάπια. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και να μην θέλει κανείς να το κόψει στο άμεσο μέλλον, τα χάπια τον βοηθούν σημαντικά να πάψει να καπνίζει.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιον Έμπερτ της Κλινικής Μάγιο της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ν.Υόρκης», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αντικαπνιστικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα των καπνιστών από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που παράγει τα χάπια βαρενικλίνης με την εμπορική ονομασία Chantix κατά του εθισμού στη νικοτίνη, μια θεραπεία που κοστίζει περίπου 200 ευρώ τον μήνα. Άλλα αντικαπνιστικά βοηθήματα περιλαμβάνουν τσιρότα και τσίχλες κατά της νικοτίνης.
Η μελέτη συμπεριέλαβε περίπου 1.500 άτομα από 61 κλινικές στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έπαιρνε τα χάπια Chantix (δύο φορές την ημέρα) και η άλλη εικονικά φάρμακα (πλασέμπο).
Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων της πρώτης ομάδας που είχαν πάρει τα πραγματικά φάρμακα, έκοψαν το τσιγάρο μέσα σε ένα εξάμηνο, έναντι μόλις 6% όσων είχαν πάρει το πλασέμπο. Όμως, η έρευνα δεν επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου, οπότε είναι άγνωστο πόσοι από όσους το έκοψαν, τελικά το ξανάρχισαν εν καιρώ.
Άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Γκάρι Τζιοβίνο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY), δήλωσαν πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες για την αποτελεσματικότητα των αντικαπνιστικών χαπιών, οι οποίες να μην έχουν χρηματοδοτηθεί από κάποια εταιρεία.
Πηγή: ΑΠΕ