Βαρουφάκης: Θα ήταν θαυμάσια εξέλιξη ένα Σχέδιο Μέρκελ

Μία ιδιαίτερα... δύσκολη συνέντευξη παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με το εχθρικό ύφος των Γερμανών δημοσιογράφων Τόμας Χίετλιν και Αλεξάντερ Νόιμπαχερ, οι οποίοι τον “βομβάρδισαν” με ερωτήσεις γύρω από πρόσφατες δηλώσεις του, αλλά και σχετικές με τη συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην εξουσία.

Αρκετές ήταν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με δήλωσή του στην οποία παρομοίαζε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με βασανιστήρια της CIA. Ερωτηθείς αν θεωρεί πως αυτή είναι μία αρμόζουσα μεταφορά για ένα πρόγραμμα διάσωσης, απάντησε: “Τράβηξε την προσοχή σας, έτσι δεν είναι; Επομένως δούλεψε”.

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι “συγκρίνετε ένα πακέτο διάσωσης με μία μορφή βασανιστηρίων της CIA που χρησιμοποιείται σε κρατούμενους, όμως η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από χρήματα, όχι νερό”, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε: “Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να διασωθούν τράπεζες, ειδικά τράπεζες στη Γερμανία και τη Γαλλία, για να προστατευθούν από απώλειες”. Αργότερα, πρόσθεσε: “Η αλήθεια είναι ότι το 90% αυτών των χρημάτων ποτέ δεν έφτασε στην Ελλάδα”.

Σχολιάζοντας το ρόλο της τρόικας, έκανε λόγο για ένα “απολύτως καταστροφικό” πρόγραμμα την εφαρμογή του οποίου επιτηρούσαν, ενώ στην παρατήρηση ότι “μιλάτε για αξιωματούχους που εστάλησαν εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους”, αντέτεινε: “Και ήταν μια χαρά άνθρωποι. Αλλά εστάλησαν για να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που προκάλεσε μεγάλη ζημιά. Ξέρουμε ότι υπήρχαν και κάποια πολύ καλά παιδιά στη CIA που έλαβαν μέρος σε ανακρίσεις με βασανισμούς ενάντια στη θέλησή τους, και κατέληξαν με απαίσια ηθικά διλήμματα”.

Σε διαδοχικές ερωτήσεις για το ρόλο της Γερμανίας και για το αν η Γερμανία είναι ο “βασανιστής” της Ελλάδας, ο Γιάννης Βαρουφάκης... εξερράγη. “Οι ερωτήσεις σας μοιάζουν να έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η Ελλάδα προσπαθεί να προκαλέσει φασαρίες στην Ευρώπη. Δεν μπορώ και δεν θα αποδεχθώ τέτοιες υπόνοιες. Στη θέση μου ως υπουργού Οικονομικών, είναι καθήκον μου να εξουδετερώσω οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα υπάρχουν κατά της Γερμανίας στην Ελλάδα. Λέω ότι τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν βοηθήσει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας. Στην ρπαγματικότητα, απλά κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Θα ήθελα επομένως να δω τη Γερμανία να συμμετέχει στο σχεδιασμό ενός Σχεδίου Μάρσαλ για να επανοικοδομήσουμε την Ελλάδα και την υπόλοιπη περιφέρεια. Πιστεύω πως ένα Σχέδιο Μέρκελ για την Ευρώπη θα ήταν μία θαυμάσια εξέλιξη”.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με το “δεξιό λαϊκιστικό” κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απάντησε: “Απλώς, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Θα προτιμούσαμε να έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν αλλιώς”.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό αίτημα για “κούρεμα” χρέους, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και θα ήταν προς το συμφέρον όλων να το αναγνωρίσουν αυτό. “Καταλαβαίνω ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη φράση 'κούρεμα χρέους'. Αλλά γεγονός είναι ότι θα ήταν καλύτερο, και σε τελική ανάλυση θα ερχόταν πολύ πιο φθηνά για τους δανειστές, από το να επεκτείνουν τα δάνεια και να προσποιούνται ότι δε θα υπάρξουν απώλειες αν η καταστροφική για τα εισοδήματα λιτότητα συνεχιστεί”.