Το θέμα λόγω σπουδαιότητας παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει οριστικά το θέμα που έχει προκύψει με το Γενικό Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) μετά την απόφαση του Δ Τμήματος που το έκρινε αντισυνταγματικό , αντίθετο στην ΕΣΔΑ , το συνδικαλιστικό νόμο αλλά και αυτόν για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού διαπιστώνουν ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, παραπέμπει το θέμα λόγω της αντισυνταγματικότητας αλλά και της σπουδαιότητας στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Η λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο που θέσπισε ο νόμος 4808/2021 για την προστασία της εργασίας και εξειδικεύθηκε με την υπ΄ αριθμ. 62599/26.8.2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Το θέμα έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή που κατέθεσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι «η προαγωγή δημοσίου συμφέροντος σκοπών δεν πρέπει να επιδιώκεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού».