«Η Δικαιοσύνη να κάνει έρευνα και να μην πετά την μπάλα στην εξέδρα»
Την αναβάθμιση της έρευνας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και την ενοποίηση των σχετικών δικογραφιών ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκο ο εκδότης της εφημερίδας
«Documento», δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.
Ο κ. Βαξεβάνης προσήλθε στον Άρειο Παπάγο συνοδευόμενος από τον συνήγορο του Γιάννη Ματζουράνη με αφορμή την εισαγγελική έρευνα που διετάχθη μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με παρακολουθήσεις συγκεκριμένων προσώπων μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργός , υπουργοί της κυβέρνησης , στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.
Σε δηλώσεις του ο Κώστας Βαξεβάνης έκανε λόγο για «ώρες κρίσιμες για τη Δημοκρατία και κυρίως για τη Δικαιοσύνη που πρέπει να σταματήσει να κλείνει το μάτι στο πολιτικό σύστημα».
Ο εκδότης σημείωσε πως δεν πρέπει να γίνεται «σαλαμοποίηση» της έρευνας και να ανατεθεί σε εισαγγελέα εφετών.
«Η έρευνα αφορά τις παρακολουθήσεις και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος δείχνεται όχι μόνο από έμας, αλλά και από τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Τέλογλου. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Μαρινάκης μίλησε για παρακράτος από το Πρωθυπουργικό γραφείο. Δεν μπορεί ο κύριος Ντογιάκου και ο κάθε Ντογιάκος να διατάζει νέα προκαταρκτική σαν να είναι για την κακοποίηση μίας γάτας στην Κρήτη. Πρέπει να σταθεί στο ύψος της η Δικαιοσύνη και να αφήσουμε το κρυφτούλι.
Στα δημοσιεύματα έχουν κατονομαστεί δυο επιχειρηματίες ο κ Γιάννης Λαβράνος και ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος οι οποίοι σχετίζονται με όλο αυτό το σύστημα το αμαρτωλό το οποίο κατέληξε να παρακολουθεί το μισό υπουργικό συμβούλιο, συν άλλα άτομα που θα δείτε τις επόμενες μέρες.
Κανένας δεν τους κάλεσε καμία ανακριτική έρευνα γιατί αυτό έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης».
Ο εκδότης μίλησε για «ενιαίο κύκλωμα παρακολούθησης με εγκέφαλο τον κύριο Μητσοτάκη».
«Αυτός είναι ο εγκέφαλος και αυτός προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες ο κ. Βαξεβάνης δήλωσε «φυσικά υπάρχουν αποδείξεις» και συμπλήρωσε «τα τέσσερα μηνύματα που δημοσιεύσαμε αποδεικνύουν την παρακολούθηση. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Οι αποδείξεις θα δοθούν με τον τρόπο που πρέπει να δοθούν. Η Δικαιοσύνη να κάνει έρευνα και να μην πετά την μπάλα στην εξέδρα. Υπάρχει ευρύ δίκτυο που παρακολουθείτο υπουργικό συμβούλιο τις συζύγους των υπουργών, επιχειρηματίες και εμμέσως και τον Αλέξη Τσίπρα. Σημασία έχει η αντίληψη που διέπει τον πολιτικό εγκέφαλο που τα σκέφτεται όλα αυτά».
Από την πλευρά του Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε: «Είναι ανεπίτρεπτο η παρανοϊκή διαστροφή οποιουδήποτε προσώπου, να μετατρέπει την πατρίδα μας σε ένα απέραντο ψυχιατρείο».
Ο συνήγορος αναφερόμενος στο επίμαχο δημοσίευμα τόνισε πως «οι αποκαλύψεις πιστοποιούν ότι στην πατρίδα μας έχει εγκατασταθεί καθεστώς ζόφου».
Ο δικηγορος μίλησε για παρακράτος και υποταγή στην «αρχή του ενός ανδρός».
«Πρόκειται για εκφυλιστικά φαινόμενα θεσμικής εκτροπής προς ικανοποίηση παρανοϊκής διαστροφής εξαιτίας προσωπικής ανασφάλειας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας πως «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανθίσταται λυσσαλέα στην αναζήτηση και αποκάλυψη της αλήθειας γιατί τρέμει τις πολιτικές και νομικές συνέπειες των αξιόποινων πράξεων και παραλείψεών της».
«Ο ζόφος όμως δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία. Η κοινωνία, η Ελλάδα, το πολίτευμα, έχουν ανάγκη από φως. Διαφάνεια και Δικαιοσύνη παντού.
Η Εισαγγελική Αρχή δεν δικαιούται ρόλο Πόντιου Πιλάτου.
Δεν έχει δικαίωμα να βραδυπορεί να εκτελέσει το καθήκον της σε μια υπόθεση εξαιρετικής σημασίας, που παράγει φαινόμενα κοινωνικής αποσύνθεσης και πολιτικής παρακμής. Το νομικό κρυφτούλι με δράστες βαρύτατων κακουργημάτων δεν μπορεί να συνεχισθεί. Έστω και αργά, ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ξέρει τι μπορεί και τι πρέπει να πράξει. Ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις είναι πασίγνωστα. Όλα τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» κατέληξε ο κ. Ματζουράνης
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος